CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2001. május 26., szombat 16:14


Jövőnk a Naprendszerben

Jövőnk a Naprendszerben



Az 1956-ban alakult jogelődjéből 15 évvel ezelőtt létrehozott Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) kiemelten fontos feladatának tartja az űrkutatási témában érdeklődő fiatalok összefogását, a tehetségek gondozását, hiszen ők jelenthetik a jövő magyar űrkutatóit. Többek közt ezért indították el diákpályázatukat 1992-ben, amelyeken az utóbbi években a középiskolások mellett az általános iskolák tanulói is részt vehetnek. (A pályázati kiírásról korábban mi is hírt adtunk.)

A fiatalok érdeklődését híven tükrözi, hogy az idei pályázatra (mely a Jövőnk a Naprendszerben címmel került meghirdetésre) 57 általános és 54 középiskolás pályázat érkezett. Kiemelten értékelték az egyéni megfogalmazásokat, leginkább azokat, amelyekben a szerző saját szavaival mesélte el a jövő terveit, bemutatva, hogyan fogja az emberiség birtokba venni a Naprendszert. A fiatalok azonban nem csak általánosságban a jövőről írtak, hanem egy olyanról, amelynek megvalósításában maguk is szívesen részt vennének. Értékesek voltak azok a munkák is, amelyekben a bolygókutatás technikai lehetőségeinek fejlődéséről esett szó. A legtöbb pályázó fantáziáját a Mars ragadta meg... A győztesek neve pedig a mai napon derült ki...

Az eredményhirdetés 10:30-kor kezdődött az Országos Meteorológiai Szolgálat Központjában. A közel két órás rendezvényen a MANT főtitkárának, Szentpéteri Lászlónak beszámolóját hallgathattuk meg, majd ünnepeltük a három kategória győzteseit, az OMSZ munkatársai tartottak egy előadást a meteorológiai műholdakkal és az adatok feldolgozásával kapcsolatban. Végül megtekinthettük az ún. feldolgozóközpontot, ahol a különböző adatok feldolgozása és értékelése történik - a rádiók és a tévék többsége innen kapja meg az időjárás-előrejelzéseket.

Az első kategória egy önálló pályázat volt. Az amerikai Planetary Society nemzetközi Mars-rajzversenyt hirdetett. A pályázók feladata az volt, hogy két rajzon ábrázoljanak egy általuk elképzelt marsbéli leszállóhelyet most - és száz év múlva, és röviden írják le, mi látható a rajzokon. A legjobbnak ítélt munkákat a MANT továbbküldte a nemzetközi döntőbe. A magyarországi győztes a legfeljebb 10 évesek csoportjában Együd Márk (Ráckeve), míg a 11-18 évesek csoportjában Kuris Zsuzsanna (Oroszlány) lett.

Az általános iskolások kategóriájának díjazottjai:

1. Hegedűs Gábor Zoltán (Sajókeresztúr)
2. Fórika Előd (Budapest)
3. Kozó Péter (Szentgotthárd)
4. Varga Péter (Szolnok)
5. Németh Dóra (Füzesabony)

Dicséretben részesült: Kulics Alíz (Szombathely), Nagy Mariann (Hódmezővásárhely), Schantl Julianna (Soltszentimre), Márton Hajnalka (Székelykeresztúr), Peleskey András (Budaörs).

A középiskolások kategóriájának díjazottjai:

1. Giber Kristóf (Budapest)
2. Csengeri Tímea (Budapest)
3. Gaál Bernadett (Hódmezővásárhely)
4. Vincze Miklós (Budapest)
5. Dianiska Balázs (Budapest)

Dicséretben részesült: Buza Ágnes (Dunaújváros), Kovács Marianna (Székesfehérvár), Szemán János (Ináncs), Skapinyecz Róbert (Miskolc), Már András Péter (Oroszlány).

Természetesen a MANT a továbbiakban is szeretné biztosítani, hogy a fiatalok jobban megismerjék az űrtant és az űrkutatást. A VIII. Magyar Ifjúsági Űrtáborban való részvétel jogát minden pályázó fiatal elnyerte. Sőt! A legjobb helyezést elért középiskolás lány és fiú, azaz ebben az évben Csengeri Tímea és Giber Kristóf, júliusban részt vehet a NASA Nemzetközi Űrtáborán, amelynek a hunstville-i U.S. Space and Rocket Center ad otthont az USA-ban.
(Reményeink szerint a nyár folyamán mindkét táborról majd be tudunk számolni.)

Nem szabad elfelejteni, hogy a jövő szakemberei, mérnökei és űrhajósai most járnak az általános- és középiskolába. A fiatalok űrkutatás iránti lelkesedése pedig azt a hitet erősíti bennünk, hogy országunk bátran vallhatja: lesz jövőnk a Naprendszerben.

Budapest, 2001. 05. 26

Bacsi