CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. május 31., csütörtök 00:37


Soproni Ünnepi Hetek - 44. alkalommal

A 44. Soproni Ünnepi Hetek programjairól május 28-án tartott sajtótájékoztatón Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója bevezetőjében két fontos hírre hívta fel a figyelmet.

Az egyik: a Soproni Ünnepi Hetek történetében először támogatja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a fertőrákosi Barlangszínházat, és ezzel alanyiságot nyert az országos fesztiválok sorában a fertőrákosi Barlangszínház önálló produkcióként való megjelenése. Horváth Zoltánné elmondta, nagyon fontos lépésnek tartja, hogy több éves próbálkozás után idén sikerült önálló támogatást szerezni a fertőrákosi Barlangszínház és a Soproni Ünnepi Hetek produkcióira. Arra ígéretet kapott a Pro Kultúra Kht., hogy a következő években még erőteljesebb anyagi támogatásban részesülnek, amelyet a fertőrákosi Barlangszínház felújítására, valamint anyagi eszközökre fordíthatnak majd. Ezzel tulajdonképpen a Soproni Ünnepi Hetek programján belül a fertőrákosi Barlangszínház produkciói megújításának szab irányt a Kulturális Tárca. A kulturális igazgató szerint ez azt jelenti, hogy a Petőfi Színház falai közül kilépve 2002-ben a fertőrákosi Barlangszínházban saját produkciókat kell saját társulattal létrehozni.

A másik érdekesség az, hogy a régió kiemelt rendezvénye lett a Soproni Ünnepi Hetek, amely ebben az évben nyerte el ezt az alanyiságot. A címet három évre nyerte el a rendezvény a Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Turizmus Rt. döntése alapján, ezáltal a Soproni Ünnepi Hetek elismert rendezvénye lett a régiónak és az országnak.

Rátérve a Soproni Ünnepi Hetek programjaira Horváth Zoltánné elmondta, hogy idén is nagy hangsúlyt fektettek a fertőrákosi Barlangszínház produkcióira, ahol változatos programot kínálnak. 2000 decemberében sikerült külföldre kiajánlani a programokat. Nagy az érdeklődés a rendezvények iránt. Nagyon érdekes operaelőadással szerepel a Kassai Opera, színvonalas produkciót előállító társulat, egy fiatal rendezőnő által megálmodott Bohémélet-et láthat a közönség. A Győri Nemzeti Színház Othelló előadásának itt lesz a premierje. A könnyebb műfaj kedvelői a Hotel-Menthol és a Denevér előadásokat láthatják.

Világsztárokat is láthatunk, hallhatunk a Soproni Ünnepi Hetek programjain. Horváth Zoltánné két előadásra hívta fel a figyelmet. Fellép Boban Markovic és együttese, illetve megvalósul egy évek óta dédelgetett álom: a Filharmóniával közös szervezésben hallhatjuk a moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusának hangversenyét.

A Bányászati Múzeum udvara idén is zenélő udvarként működik, és nyári színházi előadásoknak ad helyet.

A szabadtéri programok közt ismét lesz kirakodóvásár a Fő téren, kézműves játszóház, tűzugrás a Deák téren. Egy szépséghibája van a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeinek: elmarad a Csodabogár Fesztivál. A társszervező Kas Színház idén nem rendelkezik elegendő pályázati forrással a megrendezéshez.

A városban működő kiemelkedő művészeti csoportok is lehetőséget kapnak a fellépésre Sopronból elszármazott fiatal művészekkel együtt.

A Soproni Ünnepi Hetek kísérőrendezvényei közé tartozik a Nemzetközi Kórusfesztivál, a Nemzetközi Fúvósfesztivál közös rendezésben az Ifjúsági Fúvószenekarral, a sportrendezvények, kiállítások és a XIII. Érembiennálé a Lábasházban.

A Régizenei Napok tizenhét éve beágyazódva a Soproni Ünnepi Hetek programjába idén is nagyon színvonalas hangversenyekkel jelentkezik, ezekhez kurzusok is párosulnak világhírű professzorokkal, s egy barokk táncházzal zárnak.

Új helyszínként, színfoltként jelent meg az Ameli étterem, ahol a soproni borosgazdákat és borokat bemutató Ponzichter Napokat tartanak.

A szervezők remélik, hogy idén is színvonalas programokat tudnak biztosítani a soproni és az idelátogató közönségnek, ahol mindenki megtalálja majd a számára megfelelő szórakozási lehetőséget.

sztoth