CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2001. május 31., csütörtök 11:12


Hõsies küzdelem után

Nõi kosárlabdában bajnok a PVSK

Nõi kosárlabdában bajnok a PVSK

MIZO-PÉCSI VSK - GYSEV-RINGA 71:63 (7:19, 23:13, 26:9, 15:22)

Pazarul kezdett a soproni csapat ezen a bajnoki címet eldöntõ ötödik találkozón. Vilutyte triplájára egy 13:0-s rohammal válaszolt a Balogh vezette társaság. Ekkor még Vilipic is jól dolgozott a palánk alatt, és magabiztos soproni vezetés alakult ki. Az elsõ negyedben remekül mûködött a védelem, mindenki jól koncentrált. A 12 pontos elõny sokat sejtetett, de tudtuk, hogy még sok van hátra a mérkõzésbõl.

Aztán a második negyedben kezdett lazulni a figyelem, ami a védekezés gyengülésében, a támadások pontatlan befejezésében mutatkozott meg. A pécsiek is összeszedték magukat, és fõleg Iványi, Béres és Vilutyte révén voltak eredményesek. Csökkent az elõny, és Károlyi hárompontosával át is vette elõször a vezetést a Pécs. Ekkor még sikerült visszatérni, s a félidõben 2 pontos soproni vezetést mutatott az eredményjelzõ.

A harmadik negyed maga volt a rémálom. A pécsiek megtalálták a ritmust - a soproniak elveszítették. Iványi villogott, Tuvics is magára talált. Persze a fordításhoz az is kellett, hogy a palánk alatt Vilipic és Kovácová visszaessen, Donkó pedig belekerüljön abba a semmibe, amiben általában benne van. Baloghnak nem akadt méltó társa, és Zirková is csak akkor kezdett feltámadni, amikor már veszni látszott a mérkõzés. A védekezésben megint elõkerült az ún. váltások elakadása, aminek eredményeképpen Béres és Tuvics teljesen egyedül maradtak a palánk alatt - nem is hibáztak. Egy negyedben 17 pontos hátrányt összeszedni - hát nem mindennapi teljesítmény!

A negyedik negyedben megint feltámadt a GYSEV, és élvezetes párharc alakult ki. Iványi tovább villogott, s még Pretreger is dobott három pontot. A soproniak dicséretére legyen mondva, hogy nem adták fel a harcot, nagyon lelkesen és eredményesen védekeztek megint, és egyre közelebb kerültek a pécsiekhez, akik ekkor "ráültek" az eredményre. Így sikerült 4 pontra megközelíteni õket - fõleg Zirková ekkor dobott két triplája eredményeképpen. Azonban Balogh ekkor már kipontozódott, és Csák az utolsó percben dobta mind a négy pontját, amivel kialakult a 8 pontos hazai gyõzelem, így a 2001. évi bajnok a Mizo-Pécsi VSK lett.

Nagyszerû volt a mérkõzés, sajnos azonban a soproni remények csak egy félidõn át éltek. Óriási formaváltozások fordulnak elõ egy mérkõzésen belül még olyan csapatoknál is, mint a Pécs vagy a Sopron. Az elsõ és a negyedik negyedben a GYSEV, míg a második és a harmadik negyedben a Pécs nyújtott remek teljesítményt. Sajnos, a hazai pálya azért meghatározó volt; a szurkolók átsegítették a hazaiakat a nehéz perceken, és nagyobb önbizalommal játszottak Iványiék. Iványi személyében találjuk a mezõny legjobbját is, aki remek teljesítményt nyújtott mind védekezésben, mind lepattanó szerzésben, s a mezõny legeredményesebb dobója is õ volt. Mellette jó segítõtársak voltak Vilutyte, Károlyi (fõleg Balogh védésével, de mellette fontos pontokat is szerzett), Béres és a második részre feljavult Tuvics is.

A mieinknél Balogh mellett az elején Vilipic, Eördögh, majd Zirková és részben Seres (aki sajnos remek hárompontos helyzetekbõl nem talált be) hozta magát. Megfejthetetlen Donkó passzivitása, akinek a döntõk során volt egy jó mérkõzése, azon kívül igen halovány volt. Dénes három kihagyott büntetõje nagyon hiányzott. Kovácová csak kínlódott, a faultokat gyûjtötte a lepattanók helyett, és a szerzett 4 pontja igen kevés. Sajnáljuk, hogy nem sikerült megnyerni ezt a mérkõzést és a bajnokságot, de a látottak szerint is büszkén mondhatjuk, hogy a GYSEV-RINGA ezüst-érmes lett a Magyar Köztársaság 2000-2001 évi nõi kosárlabda-bajnokságában!

PÉCS: IVÁNYI 22/6, Csák 4, Károlyi 11/3, VILUTYTÉ 15/3, TUVICS 10, Cs: BÉRES 6, Pretreger 3. Edzõ: Rátgéber László.

GYSEV: ZIRKOVÁ 17/3, BALOGH 15/3, Eördögh 4, Kovácová 4, VILIPIC 11, Cs: Donkó 2, Seres 7, Dénes 3. Edzõ: Sterbenz László.



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>