CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. jĂşnius 02., szombat 00:02


Rajziskolai tanulmányok - a Plaza Galériában

Rajzskolai tanulmányok - a Plaza Galériában

A Sopron Plaza Galériában nyílt meg az Sz. Nagy Sándor festőművész vezetésével működő Rajziskola 27 tanulójának bemutatkozó kiállítása.

Amint azt a megnyitó beszédében a művész elmondta, a Rajziskola szervezésének ötletét egyrészt az adta, hogy Sopronban hagyománya van a magán rajziskoláknak. A "szép mesterségeket", a rajzot és festészetet a neves művészek alkotó munkájuk mellett időt szakítva oktatták, tudásukat továbbadva a fiatal generációnak.
A képzőművészet iránti helyi érdeklődést mi sem mutatja jobban, mint az, hogy Sopronban és környékén több, mint száz művész tevékenykedett a múltban és él jelenleg is.
Másrészt városunkban jelen van a felsőfokú művészeti oktatás, de az alapfokú és a középszintű hiányzik, a Rajziskola ezt az űrt próbálja betölteni - mondta a Rajziskola vezetője.
Sz. Nagy Sándor kezdetben - az alapismeretek megszerzését követően - a realisztikus rajzolásmód elsajátítását és a képességek fejlesztését tartja a legfontosabbnak. A későbbiekben erre építve, az egyéniség kibontakozását segítendő, önálló alkotások létrehozása a képzés célja, a különféle technikák elsajátításával egyidejűleg.
Sz. Nagy Sándor fontosnak tartja a városunkban élő fiatal tehetségek felfedezését, szakmai irányítás melleti vizuális látásmódjuk kialakítását, manuális készségük folyamatos fejlesztését.
A fenti elvek alapján készült munkák, amint azt az iskola vezetője is hangsúlyozta, nem művészi alkotások, hanem tanulmányok, neves mesterek munkái, vagy látvány alapján készült ábrázolások.