CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. jĂşnius 06., szerda 12:00


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2001. június 6.

Az elmúlt 10 nap változékony időjárása és a kevés csapadék a szőlő töretlen fejlődését tette lehetővé. A viharos erejű szél viszont több helyen kárt okozott az ültetvényekben.

A szőlőperonoszpóra egyetlen állomás környezetében tudott fejlődésnek indulni (Fertőszentmiklós). Két fertőzés lezajlott, a második lappangási ideje 6 nap volt. Újabb fertőzés 06. 03. óta nem indult. Összességében elmondható, hogy ennek a kórokozónak az eddig eltelt időszak időjárása egyáltalán nem kedvezett. Ennek ellenére a peronoszpóra elleni védekezés a szőlő érzékeny fenológiai állapota (virágzás kezdete) miatt feltétlen indokolt. Az igen alacsony fertőzési nyomás idején megfelelnek a kontakt gombaölőszerek (Dithane DC, Vondozeb, Polyram, Buvicid F stb.)

A szőlőlisztharmat elleni védekezéseket szigorúan folytatni kell. Jelen időszakban válasszák a felszívódó fungicideket (Falcon, Topas, Systhane, Discus – a különösen veszélyeztetett térségekben a Discus és Falcon javasolt).

Még mindig rajzik a tarka szőlőmoly. Az első lárvák kb. két hete kikeltek, így most már nem célszerű a vedlésgátlók alkalmazása. Hatásos rovarölőszerek: Reldan, Cyren, Fyfanon stb., melyek az integrált művelésben is kivételesen felhasználhatók (sárga szerek).

Az elmúlt időszakban lehullott csapadék mennyisége állomásonként:
 

Balf 12,4 mm Sopron Kogl 11,4 mm
Harka 19,6 mm Jánostelep 9,6 mm
Hidegség 8,8 mm Présház 10,6 mm
Fertőszentmiklós 12,2 mm Virágvölgy 9,6 mm
Fertőendréd 10,4 mm Fertőrákos Újhegy 9,4 mm

Sopron, 2001. június 6.
 
 

Dr. Varga Mária
növényvédelmi előrejelző
Oláh Gábor
programozó
Hollósy Attila
informatikus