CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. jĂşnius 06., szerda 15:24


SopronMedia

Válogatás a KISALFÖLD cikkeiből:

Dr. Schafarzik Ferenc emlékérem

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni területe Szervezetének elnökét, Havas Andrást, a Sopron és Vidéke Vízmû rt. mûszaki igazgatóját a MHT budapesti közgyûlésén dr. Schafarzik Ferenc-emlékéremmel tüntették ki. Ezt az elismerést az MHT 59 évvel ezelõtt, 1942-ben alapította. Havas András ennek a díjnak Magyarországon a 44. kitüntetettje és az elsõ soproni, akinek munkáját dr. Schafarzik Ferenc-emlékéremmel ismerték el.

Ideiglenes átkelő nyílik a Fertőrákosi-öbölben

Július elsején hosszas, évekig tartó egyeztetést követõen megnyílik a Fertõ tavon az ideiglenes határátkelõ. Az osztrák és magyar szakemberek legutóbb május végén állapodtak meg a konkrét teendõkrõl, hogy a nyári fõszezonra elháruljon minden akadály a fertõ tavi nemzetközi hajóforgalom és a víziturizmus elõl. Az állandó határátkelõ kialakítása még várat magára, mert még nem született meg a kétoldalú megállapodás. Egyelõre az ideiglenességbõl adódóan még külön-külön vámkezelésre és útlevélellenõrzésre kerül sor. A magyar oldalon a Fertõrákosi-öbölben, az osztrák oldalon Meggyesen (Mörbisch). Ez azt is jelenti, hogy aki Illmicbe szeretne csónakkal átjutni, annak elõször Meggyesre kell eveznie. A kezdeti kényelmetlenségek ellenére egy biztos: július elseje mérföldkõ lesz, mert ettõl az idõponttól kezdve teljes egészében és szépségében birtokba vehetjük legnyugatibb sztyeppei tavunkat, a Fertõt.

Könyvhét

A Cédrus Art Klub vendége lesz június 9-én, 18 órakor Bellák Gábor, akinek Benczúr Gyula címû könyve a Corvina Kiadó idei könyvheti újdonsága. A soproni szerzõvel Gorka Zsuzsa beszélget.
A Széchenyi István Városi Könyvtár Csaplár Vilmos írót látja vendégül június 16-án, szerdán, 18 órakor. Makovecz Imre Kossuth-díjas építész június 11-én 18 órakor lesz vendége a könyvtárnak.

Kérdések

Lakástámogatási kérdés-felelet címmel a Sopron Park Kft. szervezésében banki szakemberek tartanak elõadást a lakásvásárlás elõtt állóknak június 7-én, 17.30-kor a Besenyõ utca 14. szám alatt, a B4-es épület 15-ös lakásában.

Még egyszer a költészetrõl

Megjelent Bugyi Sándor Még egyszer a költészetrõl címû verseskötete. A szép kivitelû kötet szerkesztõje Jászberényi Sándor, aki az elmúlt harminc év termésébõl válogatta ki a negyvenöt éves költõ általa legszebbnek tartott verseit, amelyek átölelik eddigi pályafutását.