CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2001. június 07., csütörtök 10:09


Újra indul a rekord-lista

Júniusi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekrõl. Ezen túlmenõen, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettõt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

JÚNIUSI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDÕM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

Peti János dombóvári horgász február 11-én 9 órakor a tüskei horgásztavon kenyér + pufi csalival 18,57 kg (85/74 cm) pikkelyes pontyot fogott. Horgásztársunk feltolós úszós készségét 0,35-ös zsinórral szerelte. A szélcsendes, napos reggelen az akasztás után a kemény fárasztás már 5 perc alatt eredményt hozott. A hal a merítõben kötött ki.

HARCSA

Fincza József komlói horgász február 7-én a kaposvári Deseda tározón 0,28-as zsinórra szerelt twiszterrel csónakból pergetett. Reggel óta különbözõ mûcsalikat próbált ki. Délben egykor a twiszter hozta meg a szerencséjét. "Elakadásszerû kapásra akasztottam, s egy órás kemény fárasztás végén sikerült Szantner István barátommal megvágózni és a csónakba emelni a harcsát. A twiszter a hal farkába akadt. A harcsa kiemelés után 1-1,5 kg-os emésztetlen pontyokat öklendezett ki" - írta a horgász. A mérlegelésnél a harcsa 87 kg-ot (215/115 cm) mutatott.

KECSEGE

Szalontai Péter a Duna szerelmese; Tahiban él, és kedvenc vize most rekorder kecsegével jutalmazta meg kitartását. Január 17-én délután háromnegyed ötkor fogta az abszolút rekordlista második helyezett kecsegéjét, mely 6,06 kg-nak (83/43 cm) bizonyult. 0,25-ös zsinóron kínálta fel gilisztacsokorból álló csaliját, és az éppen arra úszkáló termetes kecsege nem tudott ellenállni. A halban 1,18 kg ikra volt.

SÜLLÕ

Balogh Vilmos rácalmási horgász az elmúlt év december 7-én reggel ötkor a Duna kulcsi szakaszán 9,80 kg-os (88/68 cm) süllõt fogott. Horgásztársunk a 0,20-as zsinórra kötött neonzöld twiszterrel csapta be a gyönyörû fogast.

CSUKA

Herda Nagy János budapesti horgász a Háziréti tározón december 2-án délelõtt fél tizenegykor 8 kg-os (90/54 cm) csukát fogott. Fenekezõ készségén 12 cm-es jászkeszeg volt a csali. Egyszer csak a kapásjelzõ erõteljesen a botnak csapódott. A 0,35-ös zsinóron a fárasztás csak 5 percig tartott. A kép bal oldalán áll a halfogó horgász.

TÁVOLI VIZEKEN

AZ URAL DELTÁJA KAZAHSZTÁNBAN

Az édesvizek gigantikus óriása, a beluga néven ismert tok fogása tébolyító élményt jelent. Hossza elérheti a 3,5 m-t, tömege a 400 kg-ot. Fogásához természetesen megfelelõ erõsségû szerelés szükséges: 550 gr dobósúlyú bot, a hozzávaló orsón 0,50-es sodrott zsinóron 10/0-s horog. A képen egy szerény nagyságú beluga-példányt láthatunk.

A HETEDIK MÁRNA-MENNYORSZÁGBAN

Az Ibériai félszigeten öt - nálunk nem ismert - márnafaj él. A spanyol folyókban a legnagyobbra növõ hal, a Barbus Coniza példányai 18 kg-osig fordulnak elõ, három faj elérheti a 10 kg-ot, és csak az ötödik, a mi márnánkhoz legjobban hasonlító faj példányai maradnak "csupán" 6 kg-osak. Az egyik legjobb élõhelyük a Quadiana folyó.

A caniza fajhoz tartozók feje a csukáéra emlékeztet. Ez a faj különösen az olyan helyeket kedveli, ahol bõséges a rákállomány. Ez a legjobb csali is, de jó a haltáp-bojli is, 16-20 mm átmérõvel. A fogási esély 7-13 m mélységben a legnagyobb, de egészen 20 m-esig ígéretes. A képen látható hal 13,5 kg-os.

KÉPEK BRAZÍLIÁBÓL

A bal felsõ képen vadul küzdõ piranha, a mindenki által rettegett gonosztevõ látható.

A jobb oldalon levõ felsõ képen egy woblerre gránátként csapódó pacu tündököl.

A bal oldali alsó képen egy 80 cm-es harapós "király", a cachorra mutatja hatalmas fogait.

A jobb oldalt alul levõ képen a csodálatos vízesést láthatjuk Rio Sao Beneditonál.



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>