CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. június 08., péntek 13:39


Meglepetés az első összecsapáson

Itt az NBA nagydöntő

Itt az NBA nagydöntő

NBA nagydöntő. Az alábbi képen látható nagy páros repítette a Los Angeles Lakers csapatát vereség nélkül a döntőbe. Kobe Bryant és Shaquille O'Neal remek játékával ért el 19 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatot a Lakers. Sokan azt remélték, hogy négy gyors mérkőzéssel megnyerik az NBA döntőjét is. Ebbe azonban a Philadelphia 76-ers-nek is van némi ellenvéleménye azzal, hogy az első találkozót Los Angelesben meg is nyerte 107:101 arányban, hosszabbításban.

Bin Laden bombarobbantói halálbüntetésre számíthatnak. Négy embert talált a manhattani Szövetségi Bíróság bűnösnek a 212 afrikai és 12 amerikai életet követelő 1998-as robbantásban, melynek célpontja a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetség volt. Az Afganisztánban élő Osama bin Laden adott megbízást egy szaúd-arábiai és egy tanzániai embernek, hogy végezzék el a robbantásokat. Őket a bíróság bűnösnek találta, és valószínűen halálbüntetés vár rájuk. A másik két vádlott együttműködésben volt bűnös, és ők valószínűen életfogytiglani ítéletet kapnak.

Az Internet lehetőségeinek kiaknázása.Svájcban az Internet a mezőgazdaságban is jelentős szerepet tölt be. Elterjedtsége a nagy gazdaságokban 100%-os, és a kisebb gazdaságokban is megközelíti azt. Az ármeghatározások és értékesítések nagyrészt az interneten keresztül történnek. A www.agrigate.ch mezőgazdasági portálon keresztül jutnak a piaci információkhoz, amelyek a termékek értékesítésére is, az általuk vásárolni kívánt termékekre is - gépek, tápok, vetőanyagok, műtrágyák stb. - vonatkoznak. Tervezik, hogy on-line lehet az aukcióra kapcsolódni, és tejet, gabonát vagy sajtot értékesíteni. Másik szolgáltatás a termények előzetes értékesítése, hogy kölcsönt vegyenek fel a várható termésre. Svájcban kb. 7000 farmer működik, közülük 5000-nek van rendszeres kapcsolata az internettel.

Tőzsdei hatás. Johannesburgban a tőzsde jelentős veszteséget szenvedett, amikor a De Beer család beszüntette ottani kereskedését, miután 19 milliárd dollár privatizációt bonyolított le a gyémántüzletben. A piacmenetben 8,6% nagyságrendű forgalmat bonyolítottak le. 1997 óta számos vezető dél-afrikai vállalkozás tért át a Londoni Tőzsdére.

Milliomosok, akik milliókat kívánnak keresni. Egyes becslések szerint földrészenként a következő nagyságrendben találhatók milliomosok (dollárban), akik hajlandóak több mint egy milliót befektetni annak érdekében, hogy megsokszorozzák vagyonukat.

Afrikában 40 000

Ázsiában 1 700 000

Európában 2 510 000

Latin-Amerikában 190 000

Közel-Keleten 220 000

Észak-Amerikában 2 540 000

A TIME magazin 2001. június 11-i száma alapján



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>