CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. jĂşnius 09., szombat 00:47


Aktuális önkormányzati kérdések

Fidesz sajtótájékoztató

Fidesz sajtótájékoztató

A június 8-án a tartott sajtótájékoztatón a májusi önkormányzati közgyűlésen tárgyaltakat négy témakörben értékelte Havas András, a Fidesz Soproni Szervezetének elnöke és Abdai Géza, az önkormányzati Polgári Szövetség frakcióvezetője.

   Havas András az iparosított technológiával épített lakóépületek energiatakarékos felújításának önkormányzati támogatásáról szóló döntést ismertette.
   Az Önkormányzat a Széchenyi tervhez kapcsolódóan - amely elsősorban az 1982 előtt épült lakásokra vonatkozik - alapot hozott létre, az iparosított technológiával épített legalább tíz lakásos lakóépületek (panel, blokk, alagútzsalu és öntött) energiatakarékos felújítására, korszerűsítésére, ami Sopronban 4500 - 5000 lakást érinthet.
A támogatás utólagos hőszigetelési feladatok (nyílászárók hőszigetelése, cseréje, tető illetve pincefödém szigetelése, homlokzatok hőszigetelése) és épületgépészeti rendszerek felújítására, korszerűsítésére (meglévő fűtési berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje, hálózati melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje, épületek közös részei világításának korszerű berendezésekre történő cseréje, felvonó javítása, illetve cseréje energia-megtakarítás esetén, szellőző rendszerek felújítása, korszerűsítése) igényelhető. Pályázatot nyújthatnak be a lakásszövetkezetek és társasházi közösségek. Az önkormányzati támogatás mértéke a pályázó beruházási költség egyharmada lehet, de nem haladhatja meg a lakásonkénti 400 E Ft-ot. Az állami támogatás mértékével egyenlő önkormányzati támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtható.
   Az Önkormányzat lakásalapjából erre a célra ötven millió forintot szabadított fel, ez erre az évre 125 lakás felújítására biztosít lehetőséget. A Fidesz reményei szerint őszre ez az összeg már felhasználásra kerül, és újra döntést kell hozni, hogy a lakásalap tartalékából még ötven millió forintot erre a célra fel lehessen szabadítani. Kérik az érintetteket, hogy éljenek a lehetőséggel, és kellő szakmai előkészítéssel pályázzanak ezekre az alapokra.
   A soproni Fürdőüzemeltető Kft. Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű RT-be való beolvasztásáról szóló önkormányzati döntésről Abdai Géza beszélt. 1991-ben szétválasztották a két egységet, de a profiltisztítás nem hozta meg a várt eredményt. A tavalyi év óta folyó előkészítő munka után került sor a mostani döntésre, melyet a környező települések is támogattak. Ötvenhét millió forint az ez évi önkormányzati támogatás, de a fedett uszoda fenntartására ez sem elegendő. Az egybeolvasztástól remélik, hogy elkezdődhet a negyedszázados fedett uszoda felújítása, amely biztosította az úszás oktatást is a soproni és a környékbeli gyerekek számára. Ugyanakkor bővül a Vízmű Rt. Tevékenységi köre, és lehetősége nyílik hivatalosan a sport támogatására. A Tómalom és Fertő tavi üdülőtelep üzemeltetése is ugyanebben a feltételrendszerben valósul meg.
   A Cyberpress kérdésére Havas András elmondta, hogy az Önkormányzat garanciát vállalt arra, hogy a támogatást még három évig csökkenő mértékben fenntartja. Ami a felújítást illeti, a vízközmű vagyonra egy speciális, az országban talán egyedülálló konstrukció létezik Sopron, illetve a negyven önkormányzat együttműködésében. A közmű vagyonokat az önkormányzatok birtokolják, a Vízmű jelentős bérleti díjat fizet, amit az önkormányzatok szintentartó rekonstrukcióra, beruházásra fordítanak vissza. A Fürdőüzemeltető Kft. közmű vagyona ugyanebbe a körbe fog bekerülni, így megteremtődik annak a lehetősége, hogy reális időn belül, az önkormányzat költségvetését nem terhelve egy egyszeri nagy beruházással, a felújítás megvalósulhasson.
   A kiemelkedő önkormányzati szerepvállalás a labdarúgás és a kosárlabda élmezőnyében témában Abdai Géza elmondta, hogy az Önkormányzat és a Matáv kötött egy együttműködési megállapodást. Ebben kitértek a Matáv szerepvállalására, a Matáv SC és a Matáv Futball Kft. egymás közti viszonyára és arra, hogy Sopron labdarúgása miként profitálhat ebből a megállapodásból, ami biztosíthatja az utánpótlást, egyben több mint ötszáz gyerek képzését is. Ez a támogatási forma nem egyedülálló az országban, az Önkormányzat egy tagot fog delegálni a Futball Kft. felügyelő bizottságába, így figyelemmel kísérheti a támogatási összeg felhasználását. A labdarúgást alapul véve az Önkormányzat ki szeretné terjeszteni ezt a támogatási formát a kosárlabdára is, ugyanakkor elengedhetetlennek tartja a klubok egymás közti megegyezését, amire jó példa a labdarúgó csapatok megállapodása. Egy jól működő csapat nemzetközi szereplésein népszerűsítheti a várost, ez egyben az idegenforgalmi és marketing munka része is lehet.
   A három pozitívan értékelt téma után Havas András bírálta a változtatási tilalom eltörlését a Lőverek két nagy építkezésére. Pozitívan értékelte a két előző önkormányzati döntést a változtatási tilalom elrendeléséről, ugyanakkor újra hangsúlyozta, hogy eddigi álláspontjuknak megfelelően Sopronban az épített és a természetes környezet kiemelkedően értékes területeinek kérdéseiben, a történelmi belváros és a Lőverek esetében történő változtatásokat komoly vizsgálatoknak és társadalmi egyetértésnek kell megteremtenie. Hivatkozva a belvárosra vonatkozó szabályozási terv önkormányzati előterjesztésére, amely ezt a szakmai és társadalmi igényt fogalmazta meg, álláspontja szerint ugyanezt az igényt kell elérni a Lőverek szabályozási tervével kapcsolatban is. A változtatási tilalom feloldásával ez nem történt meg, az építési magasság csökkentése nem helyettesíti a szakmai és társadalmi konszenzust. A Fidesz sajnálattal vette tudomásul, hogy a Közgyűlés idő előtt megszavazta a változtatási tilalom feloldását.

sztoth