CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. június 11., hétfő 17:16


SopronMedia

Vlogats a KISALFLD cikkeibl

Trianon Emlkdomb Sopronban

A MIP soproni szervezete emlkdomb ptst tervezi, amely a Trianon elõtti Magyarorszg 64 vrmegyjnek, a trtnelmi orszgnak llt majd emlket. Az tlet Nyikos Tivadartl, a prt Gyõr-Moson-Sopron Megyei elnktõl szrmazik. A Kisalfldnek nyilatkozva Nyikos Tivadar tbbek kztt elmondta, hogy a Trianon Emlkdomb megptst az egsz nemzet gynek tekinti, mert szerinte az igazsgtalan bkeszerzõds minden igaz magyarnak fj. Nyikos Tivadar azt is elmondta, hogy mr trgyalt dr. Gimesi Szabolcs soproni polgrmesterrel az emlkdomb helynek kijellsrõl s felptsrõl. Sopron polgrmestere tmogatsrl biztostotta a kezdemnyezst. A leendõ szponzorok mindenkppen azt szeretnk, ha a Harkai-platn kapna helyet a leendõ emlkmû.

Hatron tnyl beszlgetsek

Az osztrk televzi burgenlandi stdija tegnap dlutn a Hotel Sopronbl kzvettette lõ adst, amelyben a rgit rintõ kzlekedsi s biztonsgi krdsekrõl fejthettk ki vlemnyket a vita rsztvevõi: Bebes Istvn, Szalai Annamria orszggyûlsi kpviselõk, Barsin Pataky Etelka nagykvet asszony, Alois Schwarz Kismarton s dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgrmestere, tbb krnykbeli telepls polgrmestere s a tmban rintett szakemberek. A mûsor vendge volt Paul Lendvai Kelet-Eurpa szakrtõ, az ORF nyugalmazott intendnsa, az Eurpai Stdi mûsorvezetõje.

Magyar Knyvtr Alsõrn

A burgenlandi Alsõr (Unterwart) az Ausztriban lõ magyarsg egyik szellemi kzpontja. Ez elsõsorban dr. Galambos Irneusz atynak ksznhetõ, aki harminc vvel ezelõtt alaptotta meg az ottani knyvtrat. A Magyar Nagykvetsg kzbenjrsval az Illys Kzalaptvny biztostotta annak a tmogatsnak az nrszt, amely lehetõv tette, hogy a knyvtr elhelyezsnek s a korszerû elektronikus feldolgozs megoldsnak gye mintaszerûen olddjon meg. Az Alsõri Knyvtrfejlesztsi Trsulat fradozsnak ksznhetõen kzel kt s fl milli schillinget fordthattak a fejlesztsre. A Magyar Knyvtr nneplyes megnyitsn - amelyen rszt vett dr. Erhard Busek, az osztrk kormny EU-integrcis megbzottja s Nmeth Zsolt politikai llamtitkr - Magyar Millenniumi Cmerkillts is nylt.

Nem szletett megolds

Nincs - legalbbis egyelõre - j igazgatja a Szchenyi Istvn Gimnziumnak, mert a kpvisel-testlet szavazatai alapjn egyik jellt sem kapott bizalmat a testlettõl. A kt plyz szoros versenyt vvott egymssal. Szsz Lajost tizenketten, Barta Rbertet tzen lttk alkalmasnak az igazgati teendõk elltsra. Palotai Gyrgy, a polgrmesteri hivatal oktatsi s egszsggyi irodjnak vezetõje szerint szeptember elsejig mr nem lehet jabb plyzatot lebonyoltani, ezrt kt lehetõsg addik az igazgati lls betltsvel kapcsolatban. Az egyik szerint az iskola SZMSZ szerint az abban megjellt helyettes ltja el a vezetõi teendõket, a msik varici szerint a tantestletbõl bz meg valakit az nkormnyzat. A megoldst mindenkpp a kpviselõ-testletnek kell megtallnia.