CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2001. június 14., csütörtök 08:16


A létesítendő Konferencia és Kulturális Központ szerződéseinek ünnepélyes aláírása

A létesítendő Konferencia és Kulturális Központ szerződéseinek ünnepélyes aláírása.

Június 13-án  délelőtt a Városházán került sor a létesítendő Konferencia és Kulturális Központ szerződéseinek ünnepélyes aláírására.
A hivatalos ceremónia Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntőjével kezdődött meg, melynek során a város első embere örömmel tapasztalta a nagy számban megjelent vendégek érdeklődését, örömmel látta a várakozással teli arcokat.

Nem csoda mindez, hiszen Sopron egyik régi álma válik valóra, amikor is a Széchenyi téri épületről lekerül a bádoglemez, és méltó épület díszeleg majd a mai szürke, ódon falak helyett. A külső változások mellett a város idegenforgalmi és kulturális életében is nagy változásra számíthatunk, hiszen a központban zajló események, rendezvények regionális szinten is kiemelkedőnek számítanak majd.
A polgármester szavait követően Nyerges Ferenc ügyvezető igazgató a város vezetőinek, a közgyűlésnek, a hivatalnak és saját munkatársainak, a Mestervonal Kft-nek megköszönte eddigi munkájukat, segítségüket. Szólt arról is, hogy a kivitelező konzorcium rendkívül kedvező ajánlatot tett a meghirdetett ajánlatra, s ez is azt bizonyítja, hogy az itt élők Sopronért készek akár anyagi előnyről is lemondani.
A szerződések aláírását megelőzően a Phare Képviseletében Huszta József programigazgató rövid tájékoztatást adott a Phare CBC Program magyarországi vonatkozásáról, amelynek eredményeként mintegy 100 millió EURO (mintegy 30 milliárd forint) realizálódik különböző beruházások formájában. A Nyugat-Dunántúl, így Sopron is előnyös helyzetet élvez a CBC programban, hiszen elsőként ebben az országrészben indultak meg a projektek, így például a kerékpárutak, a Győr környéki beruházások, a 85-ös főút rekonstrukció két szakasza is. A programigazgató szerint a Konferencia és Kulturális Központ stratégiailag minőségi, gazdaságilag jövedelmező lesz Sopron számára. Végül hangsúlyozta, hogy az Európai Uniós csatlakozást követően a Strukturális Alapok felhasználása még intenzívebbé válhat Magyarország vonatkozásában.
A kivitelezői oldalról és a tervező cég részéről megjelent vendégek egyaránt a Központ fontosságát, a szakmai megbízhatóságot és az egy év alatt elvégzendő munkáról szóltak röviden.

Az ünnepélyes aláírás keretében három szerződés aláírására került sor:

a Pro Kultúra Kht. és  Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Támogatási Szerződés vonatkozásában: a Phare CBC Progam Iroda
a Kivitelezési Szerződés vonatkozásában: a Stettin Hungária Rt. és a Fertődi Építőipari Szövetkezet
a Hitelszerződés vonatkozásában: az OTP Bank Rt. között.

A központ létesítéséhez a város 160 millió Ft-ot biztosít, a Phare támogatás keretében több mint 300 millió Ft uniós pénz áll rendelkezésre, a Széchenyi terv keretében 400 millió forintot nyert a Pro Kultúra Kht, a hiányzó 400 millió forintot pedig az OTP Bank Rt. hitel formájában biztosítja.

A szerződések teljesítése esetén mintegy 365 nap múlva egy 10.000 m2-es modern, minden igényt kielégítő Konferencia és Kulturális Központ növeli Sopron idegenforgalmi és kulturális vonzerejét.

Németh Zsanett