CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. június 15., péntek 08:59


Kitüntetés a 72. ünnepi könyvhét alkalmából

Hermész-díj a Berzsenyi Könyvesboltnak

Hermész-díj a Berzsenyi Könyvesboltnak
Kitüntetés a 72. ünnepi könyvhét alkalmából


A hetvenkettedik ünnepi könyvhét nyitónapján adták át a Károlyi Palota Kulturális Központban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által a minőségi könyvesboltok munkáját elismerő Hermész-díjakat is. Az országban öt üzlet - köztük a soproni Berzsenyi Könyvesbolt – érdemelte ki a kitüntetést.
Most, amikor könyveket ünnepeltünk – hétfőn ért véget a könyvhét –, vigasztalhat és fölemelhet bennünket a hír, hogy Szabó László boltvezető – ő vette át Budapesten a kitüntetést – és munkatársai jó szolgálatot tesznek a művészeteknek, az irodalomnak is. Le a kalappal a könyvesek előtt, Németh Mariann boltvezető-helyettes azt mondja, megtisztelésnek veszik a kitüntetést, még nagyobb lelkesedéssel végzik a  munkát, szeretnék minél jobban a könyvek felé bűvölni az érdeklődést – és itt most szabad legyen eszünkbe jutni, hogy elkezdődött az olvasás éve –, ami pedig a könyvhetet illeti, a forgalmat, jobb volt a tavalyinál, az antológiák – Körkép 2001, Szép versek – hamar elfogytak, sokan keresték a történelmi, művelődéstörténeti munkákat, ha pedig sikerkönyvet emlegetünk, akkor az a Márai életműsorozatból az Eszter hagyatéka és három kisregény című munka. Ez volt az idei sikerlista élén. A címadó történet – több külföldi ország sikerlistáját vezeti – hatvankét esztendeje jelent meg utoljára, ugyanakkor a Szívszerelem című  nyomtatásban soha, s valószínűleg ez Márai Sándor utolsó műve.
A kitüntetés mellé természetesen sok minden fér, a törzsvásárlók éppúgy, mint a könyvesek szakértelme, kedvessége. A magunk részéről például szívesen nyitjuk a Berzsenyi Könyvesbolt ajtaját, de mások is így vannak ezzel, a Sopronba látogatók közül – más tájakról valók is – sokan betérnek a boltba, immár a Hermész-díjasba, ahol a magyar és a külföldi szak- és szépirodalom tisztán és diadalmasan jelenik meg a polcokon. Mert a kultúra értékeket produkál, nem akar rossz értékekkel operálni, az emberi közösség nagy érdekeit szolgálja, ahogy a Berzsenyi Könyvesbolt dolgozói is – ezt teljes joggal és egészen biztosan kijelenthetjük, és nemcsak azért, mert a minisztérium díja nekik jutott.

B.S.