CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. június 15., péntek 10:50


A jövő elkezdődött

Pokorni Zoltán oktatási miniszter Sopronban

A jövő elkezdődött - Pokorni Zoltán oktatási miniszter Sopronban
    A soproni Fidesz Szalon meghívottjaként Pokorni Zoltán oktatási miniszter, a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke A jövő elkezdődött vitairat kapcsán tartott sajtótájékoztatót.
    A miniszter elmondta, hogy a soproni vezetőkkel tartott megbeszélésen a tárgyalt témák között az soproni központú Nyugat-Magyarországi Egyetem kérdése is szerepelt. Az egyetem már az elmúlt években is jelentős támogatást kapott, azzal a céllal, hogy minél több fiatalt ide tudjon vonzani. A 170 millió forintért vásárolt épület felújítására, közel ugyanekkora összeget, 140 millió forintot szánnak.
    A Nyugat-Magyarországi Egyetem része a mosonmagyaróvári képzés, ahol szintén vásároltak egy régi ingatlant. A miniszter beszélt arról, hogy az új képzési irányok - a közgazdasági és a művészeti képzés - erősítik a soproni felsőoktatást. Az oktatási miniszter kifejtette, hogy milyen előnyöket jelentene a négy nyugat-magyarországi egyetemi felsőoktatási központ - Szombathely, Győr, Veszprém és Sopron - együttműködésének megvalósulása. Az együttműködés, amely akár közösen folytatott képzésekben is elképzelhető, nem ritka ma sem Magyarországon, sem külföldön.
Havas András, a Fidesz soproni elnöke és Pokorni Zoltán oktatási miniszter, pártelnök

    A Fidesz kongresszusán bemutatott A jövő elkezdődött című vitairatról szólva a miniszter elmondta, hogy annak a Fidesz a lehető legszélesebb nyilvánosságot szeretne adni.

    A Fidesz az utóbbi évtizedben sokat tanult, sok információval rendelkezik, mindezekkel együtt, Pokorni Zoltán úgy tartja, hogy a Fidesz választási programját megjelenítő vitairatban – amelyet több tízezer példányban nyomtatnak ki, és interneten is elérhető lesz - a Fidesz által megfogalmazott legfontosabbnak kérdéskörökhöz, a tervezett megoldási irányokhoz és javaslatokhoz a választópolgároknak is el kell mondani véleményüket, a vitairatot kiegészítve, adott esetben azzal vitatkozva.
    A 2002-es kormányprogram összeállításánál a kormány fontosnak tartja a vitairatra érkezett javaslatok és gondolatok figyelembevételét.
A választásokig rendelkezésre álló időt, mindenképp erre a vitára szánja a Fidesz. A pártelnök kifejtette, szeretné, ha a választási kampányt ezek - az ország, az emberek fontos problémáit, egyéni életüket javító - kérdések dominálnák és nem a pártok belső ügyei, személyi kérdései.
Ezek az ország és az egyén szempontjából is fontos viták, a javasolt megoldások, azt is megmutatják majd, hogy ki a szakszerűbb, a hitelesebb.
    Kérdésekre válaszolva Pokorni Zoltán elmondta, hogy örömmel és szívesen dolgozott az oktatásügy területén, a tárcavezetés átadásával kapcsolatban elismerően nyilatkozott utódjáról Pálinkás Józsefről.
    Úgy gondolja, hogy ma már kézzelfogható, reális az esély arra, hogy először a rendszerváltás után a Fidesz egy újabb ciklusban folytathassa azt a munkát, amelynek az eredményei érezhetők és láthatók. Ezt a folytonosságot több szempontból is fontosnak tartja. Az EU csatlakozás előtti időszak évtizedekre meghatározza az ország helyzetét, ezért a csatlakozást megelőző időszakszakban sok, időben meghozandó döntés előtt áll majd az ország. A Fidesz bebizonyította, hogy egyrészt képes megvalósítani a saját programját, másrészt, hogy az előre nem tervezhető eseményekre időben hathatós döntéseket tud hozni. Dinamikus döntésekre képes, egy reakcióképes politikát tud folytatni – fejtette ki Pokorni Zoltán pártelnök.
    További kérdésekre válaszolva az oktatásügy területén elért eredményekről beszélt. A tandíj-kötelezettség eltörlésétől kezdve a kerettantervek megvalósítása, az iskolaszerkezet átalakítása, a hallgatói létszám növelése az egyetem és főiskolák létrehozása, a béremelések – kérdéskörén túl, fontosnak nevezte, hogy az egész oktatásügy kerete változott meg az elmúlt évek során; ezt a tárca érdemének tartja a miniszter.
    Az oktatás megszűnt a pártpolitikai csatározások tárgyának lenni.
Annak, hogy ma már nincs olyan érzelem-ittas, ideológiavezérelt háborúskodás az oktatás körül, a miniszter szerint az a magyarázata, hogy a pártok is felismerték, hogy az emberek számára az oktatásügy, a fiatalság jövője sokkal fontosabb, mintsem, hogy pártpolitikai küzdelmek színterévé tegyék azt. A számos, Parlament elé terjesztett konfliktusos kérdéseket szabályozó törvényekben az ellenzék részéről is támogatást élveztek a kormány javaslatai.
Miután ezen a területen ezt sikerült megoldani, Pokornyi Zoltán reményét fejezte ki arra, hogy ezt az eredményt más területen is majd sikerül a jövőben elérni.