CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. június 17., vasárnap 13:37


SopronMedia

Válogatás a Kisalföld soproni híreiből

MSZP - országgyűlési képviselő-jelölt választás

Az MSZP soproni tagsága a jövő évi választásokra 80 százalékos támogatottsággal Kránitz Lászlót, a párt helyi szervezetének elnökét szavazta meg országggyűlési képviselő-jelöltnek - jelentették be június 15-i sajtótájékoztatójukon a szocialisták.
- A soproni szervezet egy évvel ezelőtt jelentősen átalakult, októberben Kránitz László személyében új, dinamikus elnököt választottunk - kezdte beszámolóját Kalmár István elnökhelyettes.
Az ő személye és a mögötte felsorakozó, szintén fiatal elnökség garancia a párt megújulására. Hét, harminc év alatti tagja van az elnökségnek, akik valamennyien diplomások, munkahelyükön sikeresek. A helyi tagság tehát az aktív, fiatalos vezetés és a megújulás mellett tette le a voksát. Ezzel a döntéssel azt kívántuk bizonyítani, hogy az MSZP nem a múlt, hanem a jövő pártja - nyilatkozta a Kisalföldnek Kalmár István.
A sajtótájékoztatón országos pártügyekről is szó esett. Egyebek közt arról, hogy a kongresszuson a soproni küldöttek is a 99 százalékos arányban megválasztott Meggyesi Péter miniszterelnöki jelölését támogatták. Személyével nagy esélyt látnak a szocialisták arra, hogy a 2002. évi választásokon leváltsák a jelenlegi Orbán-kormányt.

GYSEV-ÖBB - Nemzetközi kooperációban

A GySEV Rt., az Osztrák Államvasútak (ÖBB), a MÁV Rt. és az Európai vasúti kombinált árufuvarozásban érdekelt multinacionális cégek legmagasabb szintű vezetői a Hotel Sopronban nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak. A GySEV és az ÖBB által a közösen létrehozott, bécsi székhelyű Raabersped Wien árufuvarozási és logisztikai társaság megszületésének ünnepélyes bejelentésén túl a résztvevők átfogó képek adtak a kombinált vasúti árufuvarozás jelenlegi helyzetéről és a távlatokról.

Erdei Iskola - rendhagyó tanévzáró
Ünnepélyes tanévzáró keretében adták át a Doborjáni Ferenc Speciális Oktató és Nevelő Intézetben a Doborjáni Ferenc Gyógypedagógiai Emlékérmeket. Elismerésben részesült az iskola igazgatója, Csizovszki Sándor, valamint poszthumusz díjat kapott Gottschling Károly gyógypedagógus. A plaketteket Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke adta át.

 Koncert a gyermekekért

A zeneiskola tanárai és növendékei június 18-án, hétfőn 17 órakor a  Líceum dísztermében koncertet adnak, mellyel az UNICEF tevékenységén keresztül a rászoruló gyermekeknek segítenek. Műsorukban Dvorák-, Schubert-darabokat hallgathatnak az érdeklődők, a vonósnégyes (Süliné Huszár Lilla, Gálos Borbála, Oláh Rózsa, Balogh Márton) Mozart- és Haydn-műveket játszik. Zongorán közreműködik Rázó Emőke.

Dokumentumfilm Sopronról

A Magyar Televízió (M1) ismét levetíti a Sopronról készített dokumentumfilmet. A filmet az Európai Utas szerkesztősége készítette. A produkció túllép a megszokott kliséken, és igyekszik a soproniság lényegét megragadni. Az adás ideje: július 15., vasárnap 15 óra.

Megemlékezés

A Nyugat-Magyarországi Egyetem fizikai intézete megemlékezéssel tiszteleg Kántás Károly és Simonyi Károly akadémikus és csoportja tevékenysége előtt június 20-án, szerdán, fél 11-kor az intézet fizika előadójában. A megemlékezés után sor kerül Kántás Károly emléktáblájának avatására, valamint Cristina Doppler, Simonyi Károly és Kántás Károly emléktáblájának megkoszorúzására.