CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2001. jĂşnius 20., szerda 01:25


Dr. Kulin György szoboravatója

Dr. Kulin György szoboravatója


2001. június 9-én felavatták a Magyar Csillagászati Egyesület alapítója, dr. Kulin György mellszobrát szülővárosában, Nagyszalontán. A nagyszalontai szoborparkban helyezték el Domonkos Béla szobrászművész alkotását, amely a Magyar Tudományos Akadémia, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Kulin család anyagi támogatásával jöhetett létre.

Ha végigtekintünk az elmúlt évszázad magyarországi csillagászatának történetén, két nagy egyéniséget kell említenünk: Konkoly Thege Miklóst és Kulin Györgyöt. Kulin György (1905-1989) a 20. századi magyar csillagászat meghatározó személyisége volt. Tudományos kutatóként a Svábhegyi Csillagvizsgálóban dolgozott, ahol kisbolygók és üstökösök megfigyelésével, pályaszámításával foglalkozott. 84 kisbolygót és 1 üstököst fedezett fel.

Több ezer lelkes amatőr végez tudománynépszerűsítést anélkül, hogy annak nevezné, teszi ezt azért, mert a vérében van.
Vérében volt ez Kulin Györgynek is, akinek szobor-avatására ma összegyűltünk. Aki ismerte Kulin Györgyöt, Gyurka bácsit, ezt a csodálatos Embert (így, nagybetűvel!), tanúsíthatja, hogy azokat a távcsöveket, azokat az optikákat, amiket az ifjú, a csillagok világa iránt lelkesedő amatőrcsillagászok kezébe adott, gyakran adta át a következő kedves szavak kíséretében: "Aztán, kis komám, ugye megmutatod ezzel a távcsővel a Holdat, a Szaturnuszt másoknak is?".

A nagyközönség elsősorban tudománynépszerűsítőként emlékszik rá. Könyveivel, cikkeivel, előadásaival mindenkihez közel tudta hozni a csillagászati ismereteket. Az amatőr csillagászok őt tekintik mozgalmuk megalapítójának. 1946-ban hozta létre a Magyar Csillagászati Egyesületet, mely ma is érdeklődők ezreivel ismerteti meg a csillagok világát.

A Kulin György által létrehozott Magyar Csillagászati Egyesület új otthonában, az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban várja a csillagászat iránt érdeklődőket és az amatőr csillagászokat.

 Dr. Kulin György, a magyar amatőrcsillagászat legendás alakja (Bacsárdi László)

Kulin György emlékezete - Bartha Lajos írása

Kulin György és az amatőrök - Mizser Attila beszéde a szoboravatón

Öszeállította: Bacsi