CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. június 21., csütörtök 15:58


Középpontban a minõségi szolgáltatás

Magyar-osztrák vasúti szövetség

Magyar-osztrák vasúti szövetség
Középpontban a minõségi szolgáltatás

A növekvõ kelet-európai piac kihívásainak eleget téve, bécsi székhellyel, egymillió schillinges alaptõkével, Raabersped Speditionsgesellschaft m.b.H.  elnevezéssel, közös szállítmányozó céget alapított a Gyõr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt. és az Osztrák Államvasutak (ÖBB) egyik leányvállalata.

Dr. Berényi János, a GySEV Rt. elnök-vezérigazgatója bemutatta az áruszállítási és logisztikai szolgáltatásokat nyújtó Raabersped Wien társaságot, amely a szállítmányozás területén Kelet-Európa irányában óriási tartalékokat tár fel, továbbá együttmûködési lehetõségeket aknáz ki. Az új speditõr cégnek a GySEV Rt. és az ÖBB fele-fele arányban tulajdonosa. Az eddigieknél intenzívebben kívánják megcélozni a délkelet-európai fuvarpiacot annak érdekében, hogy jóval nagyobb árumennyiséget irányítsanak a közútról a környezetbarát vasútra.
– Az elmúlt években azt a szándékunkat, hogy a MÁV, az ÖBB és a DB (Német Államvasutak) számára a híd szerepét töltsük be Kelet- és Nyugat-Európa között, megvalósítottuk – mondta dr. Berényi János. – Elõny számunkra, hogy a délkelet-európai piacon jól kiismerjük magunkat, és készek vagyunk ezeket az ismereteket nyugati társvasutaknak szolgáltatásként felkínálni. Az eredmény bennünket igazol: a GySEV területén az elmúlt nyolc évben több mint a duplájára növekedett a nemzetközi áruszállítás, és a gördülõ országúton (RoLa) szállított kamionok száma megnégyszerezõdött. A hatmillió tonnás forgalom negyven százalékát a kombinált fuvarozás teszi ki.
Dr. Kukely Márton, a MÁV Rt. vezérigazgatója elmondta, a vasúti-közúti fuvarozás fejlesztését, térnyerését tûzte ki célul a GySEV Rt., az osztrák vasút, illetve a Intercontainer-Interfrigo elnevezésû, az európai vasutak többségének tulajdonában lévõ, nemzetközi kombinált fuvarozási szállítmányozó cég.
A MÁV negyvennégymillió árutonna szállításából immár tizenkét százalék a kombinált fuvarozás részaránya.
A délkelet- és kelet-európai együttmûködések célja a jobb ügyfél- és termékcsoport-orientáltság révén hozzájárulni az európai áruszállítás újjáalakításához – magyarázta Gustav Poschalko kereskedelmi tanácsos, a Speditions Holding AG vezérigazgatója. Magyarországon keresztül több minõségi szolgáltatást kívánnak nyújtani a jelentõsebb viszonylatokban, hogy ezáltal az árut gyorsabban, biztonságosabban és sokkal jobb minõségben lehessen továbbítani. A Raabersped a darabáru fuvarozás kivételével a szállítmányozás teljes palettáját kínálja a közúti és a vasúti fuvarozástól a konténeres tengeri és légi szállítással bezárólag.
 Az új közös vállalat a jól bevált együttmûködés logikus következménye. Az ÖBB és a GySEV már tavaly megállapodott egy szorosabb stratégiai együttmûködésben a kereskedelemben és az üzemvitel területén. Cél: a társvasutak erõinek egyesítése révén a regionális terjeszkedés, a jobb piaci pozíciók elérése délkeleti irányban, valamint az északi kikötõk forgalmában a piaci jelenlét erõsítése.

T.  M.
Kámán Zsolt felvétele