CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2001. június 22., péntek 21:59


Soproni Ünnepi Hetek megnyitója

Soproni Ünnepi Hetek megnyitója

Immár 69. éve szólalt meg a soproni Fő téren Haydn mester A Teremtés oratóriuma, helyi előadók tolmácsolásában. 1932. szeptember 3-án az egész ország rádióhallgatói szerezhettek tudomást arról, hogy a Hűség városában ünnepi játékokat rendeznek. A Soproni Ünnepi hét elnevezéssel először 1937-ben találkozunk. Ez volt a fertőrákosi kőfejtőben - fényjátékkal, operarészletekkel - tartott első, bemutatkozó előadás időpontja.
Ünnepi megnyitó beszédében dr. Szájer József országgyűlési képviselő, utalt arra,  hogy minden történelmi viszontagság között a Soproni Ünnepi Hetek története bizonyíték arra, hogy a soproniakban mindig volt annyi életerő, amennyi a háború, majd a későbbi diktatúra szorítása ellenére is folyamatosan színesedő és gazdagodó programok megrendezésével mutatott követendő példát az országnak. Ugyanez a kultúra szeretetében és megbecsülésében kifejezésre jutó életerő az, amely megtartotta a soproniakat magyarságukban, és amely mutatja, hogy az EU-csatlakozást követően sem kell attól félnünk, hogy elveszítjük gyökereinket.
A megnyitót követően a Fő téren megrendezett népművészeti kirakodóvásárral egyidőben a színpadon felléptek a Kassai Konzervatórium tangóharmonikásai.
Ma és holnap este a Győri Nemzeti Színház előadásában a fertőrákosi Barlangszínházban Verdi Otello operájával veszi kezdetét az igen gazdag előadássorozat.


Fotók: sztoth

A Soproni Ünnepi Hetek 2001 programja