CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2001. június 25., hétfő 22:13


Nincsen jobb közönség a magyarországinál.

Boban Markovic Sopronban

Boban Markovic Sopronban

- Saját meghatározása szerint milyen zenét játszik a zenekar?
- Hagyományos népzenének tartom azt, amit játszunk, bár néhány más közismert dal átirata is szerepel a műsorunkban.

- A műsor népzenei részét hogyan gyűjtik össze, hallanak valahol egy dalt és átírják, feldolgozzák a zenekar számára?
- Általában a népi anyag egy részét már nagyapáink is játszották, meg az ő nagyapáik is, ez nemzedékről nemzedékre öröklődik. Másrészt rendszeresen játszunk a falvakban, így rögtön halljuk, látjuk, ha egy-két dallam megváltozott, a zene "modernizálódott", vagy ha egy dallamot még mindig ugyanúgy játszanak, mint évekkel ezelőtt. Ha hallunk valami újat, mondjuk Görögországban vagy Bulgáriában, lehet, hogy újrahangszerelve és feldolgozva azt is beépítjük a zenénkbe.

- Tehát mondhatjuk akár azt is, hogy nem szerb, hanem balkáni népzenét játszanak?
- Bizonyos értelemben igen, bár tudniuk kell, hogy ez a zenekar valójában egy roma zenekar, a zenénk is roma népzene, amelybe, mivel Szerbiában élünk, beleivódott a szerb népzenei hagyomány is. A mi zenei örökségünk tehát kettős, roma és szerb elemeket egyaránt tartalmaz.

- Hogyan alakul meg egy ilyen zenekar?
- Az én zenekarom tizenöt éve alakult, természetesen ez alatt a tizenöt év alatt változott a zenészek egy része. Néhányan elmentek, néhányan meghaltak, volt, aki családi kötöttségei miatt nem tudott köztünk maradni.
Általában a dél-szerbiai roma gyerekek nagyon korán, öt-hat éves korukban kezdenek el zenélni, és együtt zenélni, legtöbbször tíz-tizenegy fős csoportokban. Sokat muzsikálnak, nagyon sokat próbálnak. Nemrégen a mi zenekarunk is Budapesten töltött néhány napot, minden nap legalább hat órán keresztül próbáltunk. Ha egy zenekar nagyon jól muzsikál, meghívásokat kapnak, szerb esküvőkön játszanak, és világszerte is koncerteznek.

- Milyen viszony fűzi a filmzenékhez, amelyeket alkotott? Hogyan jönnek ezek létre?
- Ez függ a filmtől is, a rendezőtől is. Legtöbbször megbeszéljük, hogy mire lenne éppen szükség a filmben, aztán megtaláljuk a hozzá illő népzenei anyagot.

- Több alkalommal muzsikáltak már Magyarországon és Sopronban. Mi a véleménye a magyar közönségről?
- Nincsen jobb közönség a magyarországinál. Az elmúlt másfél évben körülbelül 45 koncertet adtunk Magyarországon - idén májusban kilencet, most négy koncertet terveztünk. Sokat játszunk még Horvátországban és Szlovéniában is, de én nagyon szeretem a magyar közönséget.

Anni