CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2001. június 28., csütörtök 21:43


A Fidelissima és a Staffanskör a Domonkos-templomban

A Fidelissima és a Staffanskören (Svédország) Vegyeskar hangversenye

A Domonkos-templom volt a színhelye a svédországi Staffanskören és a soproni Fidelissima vegyeskarok közös műsorának.

Az énekkar a Magyarországon és Svédországban egyaránt otthonos Lautner Anikó révén került Sopronba, aki egy Közös Piaci felnőttoktatás projektben való svéd-magyar együttműködés során kialakult személyes kapcsolatnak köszönhetően szervezte meg a kulturális programot. Lautner Anikó szeretné, ha a jövőben a soproni Fidelissima is bemutatkozhatna Svédországban.
Arany János karnagy a vendégeket bemutatva elmondta, hogy a kórus, amelyet maga Berndt Häggbom, a svédek karnagya alapított egy közép-svédországi kisvárosban, Söderhamn-ban működik. Templomi énekkar, műsoruk nagy része egyházi kompozíció. A soproni közönség is meggyőződhetett arról, hogy előadásukat kidolgozottság, kiegyenlítettség jellemzi.
A svéd vendégek repertoárján Mendelssohn-Bartholdy, Schütz, Brahms, Bach, Kodály, Rachmaninov, Öhrwall darabok szerepeltek egész kivételes hangminőségben, szép hangzással. A svéd énekkar, amely a sevillai világkiállításon a svéd pavilon avatóján is fellépett, jeles és méltó képviselője a skandináv énekkultúrának.
Arany János azt is elmondta, hogy Berndt Häggbom karnaggyal meglehetősen hasonlóképpen gondolkodnak a zenéről, aki szintén nagyon komoly próbamunkát végez, és a kórus minden megmozdulásán látszik, hogy rendkívül fegyelmezett és jól tanított.
Berndt Häggbom karnagy bemutatkozásul, ars poetica-ként csak annyit mondott, hogy hallgatóságuknak élményt nyújtva csupán szeretnek énekelni, annyira szépen, amennyire csak lehet. Leginkább Bachot kedvelik.
Azzal együtt, hogy egészen különböző tradíciói vannak a magyar és a svéd kóruséneklésnek igen jól sikerült a közös produkció.
Sopronban igen jól érezték magukat, nagyszerű a magyar közönség - mondta elégedetten a svéd karnagy az igen jól sikerült közös előadás után, amelyen a házigazda Fielissima Kersch-, Liszt-, Kodály-, Orbán- és Farrow-darabokat adott elő.


Fotó: http://www.soderhamn.se/forening/staffan/