CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2001. július 02., hétfő 01:44


VII. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó

VII. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó

A Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeként július elsején zajlott Sopronban a VII. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, amelynek szervezői Friedrich András, a soproni Juventus koncert-fúvószenekar karnagya és Sógor Ferenc, az Ifjú Fúvósokért Alapítvány titkára  voltak.

A Kapuvári Fúvószenekar, karnagy: Pernecker János

A két részből álló a program keretében, délelőtt a zenekarok köszöntésére és a Szoborpark-Frankenburgi út-Deák tér-Mátyás király utca- Várkerület Fő tér útvonalon klasszikus felvonulásra került sor, délután pedig az Erzsébet-kertben térzenére.
A vendégek közül elsőként a német Nürnberg-Korburg-ból érkezett Katolikus Ifjúsági Fúvószenekar (karnagy: Gosberg Rützel) vonult fel.

Almhult Fúvószenekara, karnagy és tamburmajor: Irene Lööw

Korburgban, a Nürnberghez közeli városrészben, a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar már tett látogatást, ezúttal a németek a viszontmeghívásnak tettek eleget. A felvonuláson a nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar (karnagy: Tatár Csaba) követte a sort, ezt követően a Graz melletti Kindbergből érkezett osztrák Fúvószenekar (Mag. Rudolf Gstattner) vonult fel. Vendég volt még a kapuvári Fúvószenekar (karnagya: Pernecker János) és a Szieszta szállóban előzőleg már bemutatkozott (a Malmötől 30 km-re található kisváros) Almhult fúvószenekara (karnagy és tamburmajor: Irene Lööw).

A délutáni program az Erzsébet-kertben 3 órakor kezdődött. Az igen szép számú közönség előtt a német és osztrák zenekarok után a kapuvári fúvósok játszottak, a programot a svéd zenekar zárta.
Sógor Ferenc a rendezvénnyel kapcsolatosan elmondta, hogy a nagyon sok rendezvény és program ellenére az tapasztalható, hogy tavalyhoz képest a közönség majdnem megduplázódott. Az Erzsébet-kertben a mostani zenélés helyén volt egykor az a zenepavilon, amely a katonazenekarok kedvelt vasárnapi helye volt. Köztudott, hogy most a felnőtt fúvószenekar törzshelye a várisi zenepavilon.
Sógor Ferenc, az Ifjú Fúvósokért Alapítvány titkára 

- Nem titkolt vágyunk - mondta Sógor Ferenc -, hogy  ide a Gyermek és Ifjúsági Központ mellé visszaállítsuk a régi zenepavilont. Ehhez az kell, hogy ezt sokan akarják - ez alatt azt értem, hogy azok is akarják, akik erre pénzt tudnak áldozni. Megszereztük a Lobenwein archívumból az eredeti zenepavilon fotóját. Az előzetesen elkészített költségvetés szerint a zenepavilon megvalósítása közel tizenöt millió forintba kerülne. Első hallásra soknak tűnik, de az egyre bővülő ifjúsági központ mellett az Erzsébet kert is visszakaphatná így a régi hangulatát. Ezt persze elsősorban azok láthatják, hallhatják, akik eljönnek ezekre a fesztiválokra. A szép számú közönséget látva, reményeink szerint a fesztivált jövőre is megszervezzük, ezért, úgy gondolom, hogy a zenepavilon gondolatával is érdemes foglalkoznunk.