CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. július 02., hétfő 12:26


SopronMedia

Válogatás a  KISALFÖLD híreibõl:

Római kori bástya a leendõ Konferencia-központ mellett

A tevek szerint 2002. augusztus 20-án kerül majd átadásra Konferencia- és Kulturális Központ, amelynek folyamatban lévõ átalakítási munkálatai során római kori bástyára bukkantak az építõk. A negyedik századi építmény, amelynek létezésérõl igen, azonban pontos elhelyezkedésérõl a régészek nem tudtak az épület alapjainak kiásása, illetve feltárása közben a Liszt Ferenc utca felõli oldalon került elõ. A helyszínen a régészek mindenképpen megkezdték a leletek gyûjtését.  A kivitelezési munkákat illetõen ez némi tervmódosítást okozott: az eredeti elképzelésekkel szemben másutt fogják kialakítani az erre a helyszínre tervezett úgynevezett angol aknát, és a leleteket a továbbiakban feltárva láthatja a nagyközönség.
A tervezõ szerint a leendõ konferenciaközpont elõtti gesztenyefát is meg lehet majd menteni.

Rengett a föld Sopronban

Vasárnap hajnalban 2 óra 49 perckor volt észlelhetõ az a fõrengés, majd azt követõen több kisebb utórengés, amelynek epicentruma a Bécsi-medencében volt. A szakember szerint a meglehõsen gyakorta elõforduló földmozgások a Semmering közelében elhelyezkedõ, úgynevezett Mur-Mürz törésvonal közelségének tudhatók be. A vasárnapi földmozgás nem okozott károkat.

Közép-Európai sorskérdések

A soproni Pannonia Med Hotel volt a helyszíne a Szent László Pannon Akadémia Gondolkozzunk együtt közép-európai sorskérdésekrõl címmel meghirdetett gazdasági és politikai konferenciájának. A nyitóelõadást dr. Gidai Erzsébet, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar dékánja Gazdasági esélyeink és kilátásaink, különös tekintettel EU-csatlakozásunkra és a Duna-melléki országok együttmûködésének lehetõségeire címmel tartotta.
Ebben többek között rámutatott Magyarország gazdasági helyzetének kritikus pontjaira: a magas külföldi tulajdonarányra, a maastrichti szerzõdést követõ csökentett mértékû támogatásokra.