CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. július 06., péntek 18:58


Evangélikus angoltábor a Líceumban

Evangélikus angoltábor a Líceumban

Szerdán ért véget a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban az a kéthetes angoltábor, amelyet a kaliforniai Irvine-ban található evangélikus Concordia University három professzora és tizenöt diákja szervezett. Dr. Tom Doyle, Patty Young és Patra Pfotenhauer elmondták, hogy bár Sopronban először rendezik meg a tábort, nem újdonság a rendezvény, sőt, lassan már hagyományosnak is mondható: a tavalyi aszódi tábor sikerén is felbuzdulva döntöttek úgy, hogy Sopronban újra megszervezik.

Az első héten kilencven 10-14 éves kisdiák, a másodikon körülbelül nyolcvan 14-18 éves gyakorolhatta az angol nyelvet. A kaliforniai diákok és tanárok kis csoportokra osztották a diákokat, így teremve lehetőséget a folyamatos beszédre. Olyan foglalkozásokat, beszédtémákat találtak ki, amelyek mindenkit érdekelhettek - volt zenehallgatással egybekötött óra, kézműves foglalkozásnak álcázott nyelvtanulás, sportos-játékos megmozdulás a Deák téren.
Az egyházi szervezésű tábor, bár idén már véget ért, minden bizonnyal nem az utolsó volt, és nem csak a nyelvtanulásról szólt. A kapcsolat a kaliforniai evangélikus egyházzal nem egészen új keletű már, évekkel ezelőtt indult, amikor - szinte véletlenszerűen - egyre több vendégtanár érkezett Kaliforniából. Ekkor látták úgy, hogy érdemes az Egyesült Államokban tíz helyen szétszórtan létező Concordia nevű egyetemek közül a kaliforniainak Kelet-Európát, és ezzel együtt Magyarországot is "felvállalni", hogy az egy-két év után visszatérő tanárok átadhassák egymásnak tapasztalataikat, és jobban fel is készülhessenek az itt tartózkodásra.
A tábor egyébként elért célja így nemcsak a nyelvtanulás volt, hanem egymás megismerése is, amely arra a felismerésre vezetett, hogy a kultúrák és nyelvek különbözőségében is van egy közös pont, Jézus Krisztus keresztje, amelyre felnézve mindannyian egy közösségben, együtt gazdagodhattak hitben és tapasztalatokban.

TR