CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2001. július 06., péntek 22:27


'Házikoncert' az Ünnepi Heteken

"Házikoncert" az Ünnepi Heteken

Sopronban van egy énekkar, amely az Ünnepi Hetek forgatagában és egyéb "csábításai" közepette meg tudja tölteni a Domonkos Templomot. Nagy szó ez, még akkor is, ha ismerősöket hozott össze ez a koncert. Rokonokat és közeli "szurkolókat".


A hangverseny a barokk jelzőt érdemelte ki a szerzők (Telemann, Händel és Bach, valamint egy kortárs lengyel orgonista-zeneszerző) alapján. Az amatőr kórus és a Zeneiskola hangszeres tanáraiból, növendékeiből alakult alkalmi kamarazenekar sikeres estét tudhat maga mögött.
A bevezető két zsoltár előadása profi szinten sikerült. A Bach motetta, az osztott kórussal és a Jesu meine Freunde korál már nem mindenben nyújtotta a megszokott magas színvonalat. Érezhető volt néhány bizonytalanság, a még más szólamból alkalmilag segítőkre is talált basszus gyengének bizonyult és a fugato részeket hallhatóan nem bírták úgy levegővel az énekkar tagjai, mint azt megszoktuk.
Az összhangzásban is voltak apróbb disszonanciák, mintha nem "túlpróbált" darabokat hallottunk volna. Az előbbiek a halláson kívül a karnagy úr vezénylési szándéka és a megszólalás közötti különbségben érződtek leginkább.


A hangverseny nélkülözhetetlen és feltétlenül előnyére váló momentuma Arany János karnagy bevezetője és műsor-konferálása volt. Nem csupán zenei ismereteket közölt, de "helyére tette" a darabokat, szöveggel és jelentésükkel együtt. Mindezt családiassá tette közvetlenségével: a hallgató is megérezhette, hogy itt egy kivételes egyéniség ad segítséget mindenkinek.


Aki ismerte már a darabokat professzionális előadásban, az is csak néma elismeréssel adózhat a "vándorló" karnagy teljesítményének és hitvallásának. Nyilvánvaló, hogy ez a kórus - bármit is énekeljen és bármeddig is "éljen" -, vezetőjétől, aki személyes varázsával erős összetartója mindannyiuknak, máris sokat kapott. Akik már megélték az együtt éneklés varázsát és a gondolkodás formálódását, azok tudják, miről beszélek. Csak remélhetem, hogy sokáig megmarad a varázs, legyen kivel együtt énekelni és legyen idő sokáig emlékezni.
- DI -