CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2001. jĂşlius 07., szombat 15:10


Pax huic domui

Pax huic domui

Lk 10,1-12. 17-20 Ezek után az Úr kiválasztott más hetvenkettőt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni készült. Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratásra. Menjetek! Úgy küldelek benneteket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit ne üdvözöljetek. Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll békességetek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ott abban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert a munkás megérdemli a maga bérét. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket s hirdessétek: Közel van hozzátok az Isten országa! De ha betértek valamelyik városba és nem látnak titeket szívesen, menjetek ki az utcára és mondjátok: Még a port is lerázzuk, ami városotokban a lábunkra tapadt, de azért tudjátok meg: Közel van az Isten országa. Bizony mondom nektek: Szodoma sorsa könnyebb lesz azon a napon, mint azé a városé. A hetvenkét tanítvány nagy örömmel tért vissza. „Uram - mondták -, nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk.” Így válaszolt nekik: „Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek. Nem fog ártani nektek semmi. De mégse annak örüljetek, hogy a gonosz lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben.”

Igen, így most már érthető! Amikor a tanítványok minden rosszat le akarnak hívni a szamáriai településekre, akik nem fogadták be őket, akkor csak Jézusra hivatkoznak. Ő maga beszélt Szodomáról és a tanítványokat be nem fogadók sorsáról.
Amikor pedig azok örömmel számoltak be róla: valóban megkapták a csodálatos gyógyítás erejét a Mestertől, Jézus ismét mást mond: nem a jelenség a fontos, hanem az, hogy valaki azokat megcselekedte. Szerszám, engedelmes eszköz volt Isten kezében. Nem a saját javára használta a lehetőséget, hanem mások javára.
Szinte lehetetlen elképzelni a Földet az emberi önzés nélkül. Valóban paradicsomi állapotok lennének? Nehéz még elképzelni is. Még azok nélkül is, akikre hivatkoznak a jelenlegi utódok: "ha mi nem tesszük, más, és még erkölcstelenebbül húz hasznot abból, amit másoknak teszünk".
Ez a "kontra-krisztusi" helyzet most ellopott segélyszállítmányok, éhező milliók, sikkasztások, maffiózók, drogkereskedők és még más ezer formában valóban jelen van körülöttünk. Ellen-cselekedni, másként élni, kilógni a sorból? Sokan visszariadnak a "balekságnak" még a gondolatától is.
A világban élni tényleg megkövetel valamiféle alkalmazkodást: nem fizethetek mással, mint pénzzel, be kell tartanom az állam erkölcsös törvényeit, megválaszthatom, kit engedek közel magamhoz fizikai értelemben, de lelki értelemben is (kit avatok a bizalmamba).
Így is marad azonban bőven lehetőség arra, hogy ne a többieket kövessem, a média-formálta átlagot, akik nemcsak nagyon is kézzelfogható egészségtelen életmódban, de minden értékes tartalmat meghamisítva járnak közöttünk.
Ehhez persze rendelkezni kell egy olyan mintával, standarddal - etalonnal, ha úgy tetszik -, amely (Aki) bármikor rendelkezésemre áll egy érzékeny lelkiismeret vagy elfogadott tanítás formájában,ami napról napra csak egy picivel közelebb visz az ideához.
- DI -