CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. július 09., hétfő 22:55


Erdélyi Ház: Porzsolt Borbála és Zolcsák Sándor kiállítása

Erdélyi Ház: Porzsolt Borbála és Zolcsák Sándor kiállítása

Porzsolt Borbála és Zolcsák Sándor marosvásárhelyi művészek kiállítását Kiss Dániel nyitotta meg. A soproni Erdélyi Ház nevében Sz. Nagy Sándor, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke köszöntötte a művészeket.

Porzsolt Borbála: Szászfalu

Porzsolt Borbála metaforikus világa, összetört és újraillesztett tér-idő elemekből-cserepekből áll. Áttetszően mozaikszerű "tájképei", "világai" súlyosak. A fény, a tükröző felületek az árnyakat teszik hangsúlyossá, a képek drámai hangulatát fokozzák. A kompozíciók szilárd egyensúlya, a görbe vonalak által bezárt és lezárt terek, a komor színek egyértelmű jelbeszédben közlik mindazt, amit távoli és közeli múltban, és a mában két szóban, nem sok optimizmussal, "erdélyi létnek" lehet leírni.

Porzsolt Borbála lassítva, áttetsző kontúrokkal szerkeszti át a világot, mozgatja gyakran a történéseket függőleges és vízszintes síkokban egyaránt, vonalak és formák egyenetlenségeiben láttatja több látószögből, sőt több dimenzióban, apró felületek visszaverődéseiben, ezáltal gyakran sűrítve azokat. Talán ezáltal válnak átláthatóvá, bár korántsem kiszámíthatóvá vagy akár követhetővé megtalált-átélt történései és kitalált gondolatai.
Zolcsák Sándor: Lohinszky

Súlyos, ám erőteljes színeiben, legyen szó tájkéről, portréról vagy aktról, dinamikusabb és markánsabb Zolcsák Sándor művészete. Zolcsák az általa fontosnak tartott gondolatokat,  megfogalmazásokat szereti nyomatékosítani, ha úgy tetszik, időnként újrafogalmazva pontosítani, vibrálva, azokat újra meglebegtetni. Ismert művészek, írók portréival üzen, könnyen megfejthető üzenetet; rendkívüli rajztudásáról pasztell és vegyes technikával készült aktjai tanúskodnak. Zolcsák komorságában is kitárulkozó, a világnak felemelt kézzel, pörölve üzen, figyelmeztet a megőrzendőre, és számonkéri az elveszítettet.

Zolcsák Sándor: Kányádi

Porzsolt Borbála és Zolcsák Sándor marosvásárhelyi művészek képeinek ezúttal kicsinek bizonyult a soproni Erdélyi Ház.
A közös kiállítás rendezésekor mindenképpen figyelni kellett volna arra, hogy a házaspár relatíve nagy méretű, súlyos mondanivalójú képei, sokkal nagyobb teret igényelnek. Így közelről a képalkotás technikáját igen, ám magát a képet egységében csak nehezen lehet szemlélni.

Zolcsák Sándor: Párás tenger

A művészházaspár kiállítása munkanapokon 9-15 óra között látogatható, július 20-ig a Fövényverem utca 15 szám alatt.