CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. július 13., péntek 18:08


A kisrigó

Tollatlan óriások tenyerén

A kisrigó


Egy hete nevelődik emberek között. Kerítés és járda találkozásába kuporodva várta sorsát egy pénteki napon.

Hatüveges pezsgősdoboz a lakosztálya, alján forgáccsal. Az egy hét alatt evett már főtt tojást, uborkát, sótlan halkonzervet, palacsintát, mazsolát, őszibarackot. A hosszúkás csíkokra vágott falatok egyike-másika madárhomokba mártva csúszik le a torkán. Szerencséje, hogy lakik a családdal fehér egér, illetve mongol futóegér, nekik köszönhetően van a forgács; valamint három kanári (egyik helyben kelt) - őket szolgálja a tisztított, ásványi anyagokkal dúsított homok.

Ami nincs: giliszta, szöcske és egyéb ilyesmi... No, meg igazi madármama, -papa.

Szépen nő a farka, teljesen betollasodott, összesen három pihécskéje maradt csak. Rövid távokra már tud repülni. Ágyszél, szekrénytető, ablak volt eddig a kikötője, ahol egy-egy "hosszabb" táv után lehuppant. Persze, valakinek árgus szemekkel kell figyelnie minden mozdulatát, mert, ugye... melléktermék is akad...

Még egy-két nap - és útnak indul, bele a veszélyekkel teli (kert)városi szabadságba, ahol autók, macskák és kutyák fognak reá leselkedni.

Két rigó járta már meg a családot az utóbbi években. Kifejletten távoztak. Ő is kezd már önállóan eszegetni. Érdeklődő, okos kismadár. Igaz, időnként még a saját lába körmét is megpróbálja felcsipegetni...

Szomorú történet anya-apa nélküli rigóként tollatlan óriások tenyerén felnőni. Szomorú, de nem lehetetlen. Szomorú, de nem elkeserítő. A túlélést, bizony, valahogy végre kell hajtani. Mindig a jobb jövő reményében. A kisrigó előre néz. Tudom.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.