CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. július 16., hétfő 12:00


Fidesz Sajtótájékoztató

Fidesz sajtótájékoztató

Negyedik alkalommal hirdette meg sajtótájékoztatóját a Fidesz Soproni Szervezete. A mostani mégis rendhagyó, hiszen Havas András, a Fidesz Soproni Szervezetének elnöke mellett Dr. Szekeres Csaba, a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke foglalt helyet. A koalíciós partnerek négy témában mondták el véleményüket.

Az Erzsébet Kórház működési feltételeinek biztosítása kérdésében Havas András kiemelte, hogy a kórház anyagi támogatása minden önkormányzat életében fontos szerepet kell, hogy kapjon, ezért támogatják a kórház kiegészítő finanszírozását; a konyha és a mosoda 10 évre történő bérbe adását azonban elvetették a képviselők.
A sajtótájékoztató következő témája a Lővérekre vonatkozó változtatási tilalom kibővítése és leszűkítése. A téma már többször került az önkormányzat elé, heves vitákat váltva ki a képviselők között. A májusi közgyűlés óta azonban az Alkotmánybíróság az ismert keszthelyi ügyben precedens értékű döntést hozott. Melynek lényege, hogy folyamatban lévő ügyek nem korlátozhatók. Az önkormányzat ezért a következő döntéséket hozta: az Alkotmánybíróság döntésének meg kell felelni, azt szem előtt tartva kell ebben az ügyben eljárni. További döntése volt a képviselőtestületnek, hogy a Lővéreket egységes egészként kezeli, szemben az eddigi két részre bontással. Ugyanakkor feloldja a tilalmat azokon a területeken, ahol az nem indokolt. Ezen területek közé a utak, közterek kerülnének, ezzel is segítve az infrastruktúra kialakítását ott, ahol ez indokolt.
A Jereván városrész Ikva-parti lakópark építésének kérdésében Dr. Szekeres Csaba elmondta, hogy a koalíciós partnerek támogatják a lakópark mielőbbi kivitelezését. Önkormányzati tulajdonban lévő telkek kihasználásával a szegényes ingatlanpiaci helyzet megoldható lehetne. Egyrészt a közalkalmazottak, köztisztviselők számára megfelelő lakáskörülmények biztosítása, másrészt szociális és piaci alapon történő lakásépítést is magában foglalna ez a projekt.
Az önkormányzat ezen céljának eléréséhez a Széchenyi terv adta lehetőségeket is szeretné kihasználni, várhatóan már ősszel az engedélyezési tervek is elkészülnek, 2002-ben pedig a beruházás is elindulhat. Ez a terv többek között mintául szolgálhat később hasonló projektek létrehozásában is.
A sajtótájékoztató utolsó témája a Széchenyi István Gimnázium igazgatói posztjának betöltése volt. Mint ismeretes, mind a mai napig betöltetlen a 150 éves jubileumára készülő iskola vezetői posztja. A döntés halaszthatatlan, hiszen a Széchenyi István Gimnázium a város egyik kiemelt oktatási intézménye. Sajnos a pályázati és a megbízott igazgatói megoldások nem hozták meg a várt eredményt. A koalíciós partnerek az augusztusi közgyűlésen a helyzet megoldását kívánják elérni.

- na -