CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2001. július 19., csütörtök 12:14


Ifjúsági találkozó a nyelvek évében

Koltai Balázs Valloidban járt

Koltai Balázs Valloidban járt
Ifjúsági találkozó a nyelvek évében

Európa jövõje, a fiatalok jövõje. Európát tanulni kell – ilyen mondatokkal naponta találkozunk. Az unió ifjúsági politikájának alapja a különbözõ kultúrák megismerése és elfogadása. A célkitûzéseket az EU által támogatott ifjúsági cserék, tanulmányutak jól szolgálják.
Koltai Balázs sikeresen elvégezte a Fiatalokkal Európáért Alapítvány európai uniós tanfolyamát Fertõdön, majd a szervezet azzal jutalmazta, hogy képviselje hazánkat egy spanyolországi tanulmányúton. A soproni fiatal idén érettségizett, szeptembertõl Eisenstadtban, nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakon folytatja tanulmányait. A Valloidban tartott találkozóról kérdeztük.
– Európa sokszínûségérõl lehet elmélkedni – mondta –, de igazán megérteni csak egy ilyen tanulmányúton lehet. Fantasztikus élmény volt tizenhét ország fiataljaival egy héten át együtt gondolkodni az önkéntes ifjúsági munkáról és a Youth-program még kiaknázatlan ötödik pontjáról. A téma apropóját az adta, hogy az unió az idei esztendõt az önkéntesség és a nyelvek évének nyilvánította. Rengeteget tanultam Spanyolországban, például azt, hogy jó kommunikációs készség, talpraesettség, leleményesség, számítógépes ismeretek nélkül a tudás önmagában keveset ér, és globalizáció ide vagy oda, szerencsére az országok õrzik kultúrájuk sajátosságait. Az 1957-ben megfogalmazott alapelvek – Polgárok Európája, Európa újraegyesítése – idõtállóak, lehet az öreg kontinens történelmi sokszínûségébõl egységet kovácsolni akkor, ha az emberek képesek határok, elõítéletek nélküli Európában gondolkodni.

Kozma Adrienn