A bor származása és eredete Európában II.
Dr. SZÉKELY LAJOS - MOLNÁR TIBOR:
BOR SZÁRMAZÁS ÉS EREDET VÉDELEM EURÓPÁBAN
CÍMMEL MEGTARTOTT
TUDOMÁNYOS KONFERENCIA ELŐADÁSA II.
Elgondolható, hogy ezt a ma már általánosan Kékfrankosnak nevezett fajtát
még a filoxéra vész előtt az egész Nagymagyarországon ismerték. Elképzelhető,
hogy ez az ampelográfia szerint a Kaszpi-tenger vidékéről származó fajta
a népvándorlás, vagy más keleti hatás révén került Pannónia térségébe.
Semmi jele annak, hogy a fajta Ausztriából került volna Magyarországra.
A fajta elnevezésével kapcsolatos zavar a Nagyburgundi-Limberger-Blauer-Moravka
elnevezéseknek is szerepük lehetett abban, hogy a Kékfrankos néven megismert
fajtáról a XIX. század első felében nincsenek feljegyzések.
A soproni Levéltárban Kékfrankos szőlőről első ízben Vetter Pál a János-telep
igazgatójának "Az oltványszőlők mustra vizsgálata" címmel 1895 évben irt
tanulmánya tesz említést. Vetter Pálról tudni kell, hogy az általa vezetett
telep feladata volt a filoxéravész nyomán kipusztult szőlőterületek oltványszükségletének előállítása. Külön érdeme, hogy megtanította a gazdákat
szőlőoltvány készítésére.
Sopronban Pettenkofer László szőlészeti felügyelő a Soproni Állami
Gazdaság első főkertésze foglalkozott a Kékfrankos eredetének kérdésével.
A Soproni Szemlében 1977-ben megjelent "Kékfrankos soproni borvidék uralkodó
szőlőfajtája" c. tanulmányában összefoglalja a fajta eredetéről gyűjtött
ismereteit. Tőle tudjuk, hogy Magyarországon első ízben 1923-ban használták
a Kékfrankos bor nevet. A soproni népszavazás miatt nehéz gazdasági helyzetbe
került szőlősgazdák megsegítésére a kormányzat intervenciós borvásárlást
szervezett. A bort Budafokon palackozva Kékfrankos néven értékesítették.
Jager Mihály borkereskedő a 30-as években "Soproni Kékfrankos" néven forgalmazta
palackborát.
A soproni borvidék a középkorban fehér borairól volt híres, kedvező
évjáratokban aszú minőségű bort is termett. Vörös szőlő termeléséről a
XIX. század második felétől vannak adataink.
Sopron város úgy védte borértékesítési privilégiumát, hogy csak a város
határában termelt szőlőt engedte behozni a városba. A városkapuknál lajstromozták
a gazdák által behozott szőlő mennyiségét. Ezt a gyakorlatot a privilégium
megszűnése után is folytatták, és az
1861-1870 közötti feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a városba behozott
szőlőnek 5-10 %-a volt a vörös szőlő. Ebben az időben - vörös szőlőből
előállított vörösbor csak a gazdák saját és közvetlen környezetük ellátását
szolgálta.
Sopron város szőlőtermelése a XIX. század második felében.
Évek |
összes termés |
ebből vörös szőlő |
vörös szőlő aránya % |
1861 |
20970 |
2100 |
10 |
1865 |
23680 |
1184 |
5 |
1869 |
25245 |
2295 |
9 |
1873 |
40520 |
3500 |
9 |
1884 |
51000 |
17150 |
33 |
1895 |
21000 |
9400 |
45 |
Az 1885. évben a városba szállított vörös szőlő aránya az addigi
5-10 %-ról 33%-ra, 1895 évre pedig 45 %-ra növekedett. Mi okozhatta ezt
a hirtelen fajtaváltást?
Sopron, 1275. év, a városalapítással egyidejűleg borértékesítési privilégiumot
élvezett. A város gazdái éltek a privilégium által biztosított gazdasági
lehetőségekkel, és már a középkorban jelentős mennyiségű bort adtak el külföldi
kereskedőknek, akik a jó minőségű borokat ismerve jöttek Sopronba. 1850-ben
megszűnt a város borkereskedelmi privilégiuma, véget ért a soproni gazdák
évszázadokon át tartó borértékesítési biztonsága.
Elmúlt az az idő, mikor a szüret befejezése után újbort kóstoló borkereskedők
lepték el a várost. A város gazdái megismerték az értékesítési nehézségek
gondjait.
A XIX. század második felét a nagy társadalmi változások jellemzik.
Megkezdődött az iparosodás, új gyárak, vasutak épültek, megélénkült a kereskedelem,
megnőtt a folyamatos keresettel rendelkező polgárok száma. Ez az új fogyasztói
réteg nem a kiemelkedő minőségű, drága, hanem az elfogadható áru asztali
minőségű borokat kereste. Sopron város korábbi privilégiumának megszűnése
után a Földművelésügyi Minisztérium még 1895-ben is engedélyezte, hogy
a soproni gazdák sajáttermésű boraikat az ún. "Buschenschank"-okban értékesítsék.
A gazdák a borkimérési engedélyt két hétre kapták, és boraikat egy külön
helyiségben, vagy lakásuk egy szobájában árusították. Ezekben a kimérésekben
egyre népszerűbb lett az általuk Burgundinak nevezett vörösbor és ez adott
ösztönzést a gazdáknak, hogy a most már nehezen és csak közvetítő kereskedelem
útján értékesíthető fehér borszőlő helyett átálljanak a korábban is ismert
bőtermő vörös szőlőfajta termelésére. A filoxéravész előtt az átállás
nagyon egyszerű és gazdaságos volt, a szaporító anyagot a meglévő ültetvények
biztosították. A filoxéra-vész utáni szőlőtelepítések során tovább folytatódott
a fajta térhódítása, és így lett a soproni borvidék jellegzetes vörösbor-termő terület.
Ez a fajtaváltás csak a soproni borvidékre jellemző. A múlt század
végéig a borvidéket Rust-Sopron-Pozsonyi borvidékként tartották nyilván.
A jelenleg Ausztriához tartozó Ruston nem következett be ez a robbanásszerű
fajtaváltás. Rust és környéke ma is fehér borairól híres. Nagyobb arányú
kékszőlő telepítések csak a Sopronnal határos községekben és Oka térsédében
történtek.
A Kékfrankos fajta termelésében a minőségi ugrás akkor következett
be, amikor a Soproni Állami Gazdaság megkezdte a kék szőlő szakszerű feldolgozását.
A kádon való erjesztéssel előállított mélyvörös minőségi vörösborokra a
szakma is felfigyelt. Sajnos ezzel együtt nem emelkedett a borvidék hírneve,
ugyanis a gazdaság legjobb borait a MONIMPEX vásárolta fel és szállította
budafoki pincéjébe. A megvásárolt borokat üzleti szempontok miatt házasítással,
más borvidékek neve alatt értékesítették. Hasonló volt a helyzet a borvidék
legnagyobb felvásárlójánál, a Borforgalmi Vállalatnál, amelynek telepéről
a bort sokszor még a szüret ideje alatt a vállalat más pincéjébe szállították.
A kékfrankos bor minőségi változásaira a többi vörösbor-termelő borvidék
felfigyelt. Ma a Kékfrankos az Egri Bikavér legfontosabb fajtája. Az 1970-es
években meghirdetett vörösbor-program keretében a fajta területe az 1960.
évi 2400 hektárról 5000 hektárra növekedett, és a nagyüzemekben 32 %-os
részesedéssel az első vörösbor szőlő fajtává lépett elő.
A történelmi múltban Magyarországon és a környékbeli országokban létezett
egy vörösbor termő szőlőfajta, amely ellentétben a francia borvidékek vörösboraival,
nem occidentalis / subconvarietas gallical, hanem orientalis /subconvarietas
caspical eredetű volt. Sopron város gazdáinak és a soproni borvidék szakembereinek
elvitathatatlan érdeme, hogy felismerték egy évszázadokon át szunnyadó
szőlőfajta termelési lehetőségének előnyeit. Amint megnőtt a vörösbor iránti
kereslet, volt erejük és bátorságuk, hogy egy fél évszázad alatt megváltoztassák
borvidékük arculatát, és vörösbor termelésére álljanak át.
|