CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. július 23., hétfő 10:08


Vasi máltais fiatalok Németországban

Ferrarai zászlódobálók, tüzes zsonglőrök

Vasi máltais fiatalok Németországban


A kisrigóra, ami anya nélkül, gyerekkézen növekedett, ha már elengedték, jó világ jár, beálltak az esős napok, magasra másznak a giliszták... beleszokhat az önálló létbe. Az önjelölt kis horgászbajnokok is előszeretettel huzigálják ki a horogravalót, s állnak meg minden lehetséges és lehetetlen helyen jobb-rosszabb horgászbotjukkal, hogy szegény tátogókat, legyenek azok aprók vagy még apróbbak, kiemeljék a halálra.

Szervezetek gyermek- és ifjúsági csoportjai túl vannak már jó pár nyári eseményen, beleértve tábort, külföldi utat, illetve külföldiek magyarországi nyaraltatását. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vasi ifjúsági csoportja - azok, akikkel júniusban Celldömölkön találkoztunk elsősegélynyújtó versenyen, s akkor a memmingenieket látták vendégül -, most Németországban töltöttek egy hetet; részt vettek Szombathely testvérvárosának, Kaufbeurennek Tanzelfest nevű rendszeres nyári eseményén, amely hasonló az itteni Savaria Karneválhoz, s természetesen ellátogattak Memmingenbe is.

Arrafelé, tőlünk nyugatabbra, hamarabb elkezdődött ez a változékony idő, úgyhogy, amíg mi fullákoltunk a kánikulában, és sülő füveinket, veteményeinket próbáltuk valahogy átmenteni a jövőnek - ők hol esőben, hol nagy melegben utazták át Ausztriát, látogatták meg a csodálatos neuschwansteini kastélyt, a Bayern München stadionját, a BMW-múzeumot, s rótták a kaufbeureni macskaköves utcákat, megcsodálva a ferrarai zászlódobálók produkcióját, illetve a fáklyával zsonglőrködőket. Éjszakába nyúlóan gyűjtötték az élményt, raktározták el a hangulatokat, mentek be boltba, szólaltak meg németül postán és másutt... élték a fiatalok szabad életét.

Most, immáron hazaérkezvén, egyesekre a nyári munka, másokra a nagymama vár, de beszélgetések, telefonhívások bizonyítják, hogy jut már eszükbe az iskola - alapvetően azért, hogy társaiknak elmeséljék, milyen jó volt ez a nyár -, jut már eszükbe a kötelező olvasmány, amin jó lenne még augusztus végéig túlesni... és közeledik a nyárzátó utolsó nagy kaland is, a Savaria Karnevál, nem kevesük részére; statisztálni, netán árusítani valamit, vagy csak megmártózni a szabad utolsó napokban, hogy aztán megint egy évvel közelebb kerüljenek a felnőttkorhoz, amelyet vágynak már, de amelynek összes gondját átlátni teljesen lehetetlen még számukra.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.