CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. jĂşlius 24., kedd 14:24


Égi keringő - Gyermekírók antológiája 2001

Égi keringő - Gyermekírók antológiája 2001

Hetedik alkalommal hirdette meg az Oladi Művelődési Központ Könyvtára és a Simon István utcai Általános Iskola  7-14 éves gyermekeknek szóló, József Attila mese-, vers- és novellaíró pályázatát. A felhívást követően, az idén 128 iskolából a 647 pályázó általános iskolás kisdiák minden eddiginél több, 806 pályaművét küldte el.
A pályázat kiírói és a hattagú zsűri antológiában jelentette meg a legjobbnak ítélt műveket.
Az Égi keringő című antológiában három soproni diák - Papp Mónika ( Szent István Római Katolikus Általános Iskola), Varga Julianna (Petőfi Sándor Általános Iskola) és Kátai Ildikó (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium) - pályamunkái is olvashatók.

A szerkesztő, Pósfai János szerint az antológia olyan - irodalmunk zsenge hajtásainak nevezhető - írásokat tartalmaz, amelyek, a gyermeklélek rezdülései, élményviláguk fontos megnyilatkozásai.
Álom és valóság keveredik a művekben; visszatérő motívumként jelentkezik a gonosz legyőzése, megbüntetése; a ravaszság, a móka fontos építőeleme a gyermekek írásainak, akárcsak az állatok, az élővilág, a természet szeretete. A művek sugallata szerint azok alkotói sokkal inkább meghitt otthonra, nyugalomra vágynak, mintsem gazdagságra.
A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor kiválasztotta azt a harmincnégy pályaművet, amelyet első, második és harmadik díjjal, illetve különdíjjal jutalmazott.
A soproni diákoknak, akiknek műveit a következőkben a Diákélet rovatunkban is közzétesszük, ezúton gratulálunk, és reméljük, hogy ezzel még több soproni kisdiák kap kedvet ahhoz, hogy az oladiak jövőre tervezett versenyén résztvegyen.
A pályázat idei résztvevőihez hasonlóan az írni, diákpályázatokon résztvenni, és természetesen olvasni vágyók minden segítséget megkapnak a soproni Kurucdombi Fiókkönyvtárban.