CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. jĂşlius 24., kedd 17:07


A Körmendi-Csák Galéria új kiállításai III.: Radu Ciobanu

A Körmendi-Csák Galéria új kiállításai III.: Radu Ciobanu
A román szobrászművész hosszú tanulmányok után jutott el addig, hogy szobrait a közönség elé a július 14-i megnyitóval kezdődően kiállítsa.


Ismét csak egy nagyon praktikus, most már szerencsés hagyománynak is nevezhető "újítással" találkozunk a kiállításon: naturális akt-torzó tanulmányokkal és hagyományos formai megjelenítéssel is találkozunk a kiállításon, mintegy "bizonyítványként" bemutatva azokat: alkotójuk képes ilyen módon is alkotni - a tanulmányok igenis alaposak.


Csak megjegyzem, hogy a Pantokrator kézfej azok számára, akik a művészetben járatosak, egy egészen különös, keleti, de mégis európai, akár egy egész irányzat gyökerét is jelenthetné.


A művész mégis, láthatóan más típusú leegyszerűsítésnek, a medence-hangsúlyos, Moore-szerű, de annak inkább csontvázszerű, a vázban, a statikus megfogalmazásában (is) gondolkodik.


Szerteágazó ez az anyag, több lehetséges irányt is képvisel, általában szerencsés és tehetséges kézzel nyúl a román alkotó a bronzhoz, kezeli az antikolást.

Úgy gondolom, hogy mindaz, amit ezen a kiállításon a látogató láthat, egy lehetőségcsoport, amiből majd az idő és Radu Ciobanu kiválasztja azt, amit rövid vagy hosszú távon a magáénak mondhat, ami csak őt fogja jelenteni mások előtt. Lehetőségben és tehetségben sincs hiány!
- DI -