CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2001. jĂşlius 25., szerda 16:19


Otthon éreztük magunkat

Otthon éreztük magunkat

Érezd magad otthon! - idén ez volt a mottója az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának, amely immár a 26. EFOTT. A kismarosi ifjúsági tábort július 18-22 között vették birtokba a ma és a holnap főiskolásai és egyetemistái. Koncertek, kulturális rendezvények, sport, turisztikai és szabadidős programok - ezek vártak ránk.

A rendre 73 szervező és 75 hivatásos vigyázott - ennek (is) köszönhető, hogy nagyobb balesetek és összezördülések nélkül zajlott le a rendezvény. A WC-k és zuhanyzók kicsiny száma viszont eléggé nagy problémát jelentett, hosszú sorok alakultak ki. Kullancs jellegű képződmények is ellepték a táborlakókat. A legmulatságosabb viszont kétségtelenül az a srác esete, aki beszorult a kisvasút mozdonyának kéményébe - a helyi tűzoltók mentették ki.
Esténként három színpadon lehetett koncerteket hallgatni (kár, hogy nagyon áthallatszott a zene egyik helyről a másikra), nagy együttesekkel (mint pl. Tankcsapda, Kispál és a borz, PaDödö, Yonderboi, Anima Sound System, Charlie, Republic) és különböző egyetemek zenekaraival egyaránt. (Utóbbiak a stílusosan Régió színpad-nak nevezett sátorban léptek fel, ízelítőül néhány név: Kakkutojás, Csótányok, Plazma, Virus, Mantra, Kérdőjel.) Két koncert között pedig be lehetett térni a discosátorba, ahol végig house és techno stílusú zene szólt.
Délelőttönként túrák indultak a szélrózsa minden irányába, hiszen festői környezetben fekszik ez a falu, a Dunakanyar közepén, a Börzsöny lábainal, rengeteg közkedvelt kirándulóhellyel. A HÖOK Kávézóban érdekes beszélgetésekkel (Deutsch Tamás: a kormány ifjúságpolitikája; a fiatalkorúak bűnözése; a diákhitel) és próbafelvételikkel várták a résztvevőket. A Magyar Egyetemi és Főiskolai SajtóEgyesület szervezésében pedig egy érdekes vitát hallgathattunk végig Dr. Havas Henrikkel arról, hogy tanítható-e az újságírás. Megjegyezném, hogy az életben is pont olyan, mint amilyennek a TV-képernyőjén kereszül megismerhettük. A kulturális színpadon délutánonként krisnások (ingyenkaja), esténként filmvetítés. Sportolási lehetőség a kalandparkban: íjászat, rodeó szarvas, mászófal), strandolás a Beach parkban (mondjuk a víz az nagyon, de nagyon hideg volt).
Volt értékmegőrző (mobilt lehetett tölteni), üzenőfalak, tábori rádió, ABC, elfogadható árú büfé, ingyenkóla. Madárles, csillagászati bemutató (csak senki sem tudott róla pontosat, de valahol volt valami), na meg áramszünet a szombati esőzés következtében. Érdekes látvány volt, ahogy koncert közepén néhányszor kimegy az erősítő és a fény az egész sátorban.

Mindez persze remek hangulattal fűszerezve. Rengeteg jókedvű fiatal, akikkel együtt álltunk sorban, együtt figyeltünk, tomboltunk, vagy éppen áztunk - Nyíregyházától kedzve Baján át Sopronig mindenhonnan. A nagyszínpad mellett volt egy SMS fal, csak úgy repkedtek a különböző üzenetek a koncertek alatt. Pedig beletelt vagy fél órába, mire megjelent a kijelzőn, annyira zsúfolt volt a rendszer - na meg néhányszor rebootolni kellett szegény win98-as gépet, nem bírta a gyűrődést. Szó mi szó, a sok jó beszólás közül a három legjobb:
"A szigetről kitiltottak, jöttünk ide"
"Az idegenek köztünk vannak és SECURITY feliratú pólót viselnek"
"Térdelj le és szeress!"

Jövőre ismét lesz EFOTT. Érdemes kinézni rá.

Bacsi