CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. jĂşlius 25., szerda 21:35


Mennyi az annyi?

Tandíjak a BDF-ről

Mennyi az annyi?


Aki, vagy akinek gyermeke, rokona, ismerőse végzett vagy végez már felsőfokú tanulmányokat, tudja: felvételizett diáknál a július vége a borítékvárás ideje. A vastag, nagy boríték rosszat jelent - visszaküldtek mindent, "nem kellettél"; a karcsúbb azonban már lelkesen bontandó ki: hírül adják, hogy felvételt nyertél, sokféle tudnivaló lesz benne, mindaz, ami csak szükséges a felvett hallgató nekiindulásához, beleértve adatlapot, csekkeket stb.

Június elején írtam már a jövendő biológiások "behívásáról", a diplomás levelezősök szakmai elbeszélgetés-éről. Nos, van, akihez már befutott a boríték (természetesen, a neten is "megnézhette magát" az illető, ha bepötyögte A jelű felvételi jelentkezési lapja sorszámát, a születési adatokat, a helyet, ahova jelentkezett, s már láthatta a remény zöld színével kiírva a jobb felső sarokban: felvették), csekkel, tájékoztatóval, miegymással. Nézzük, mi lapul a közepes méretű borítékban egy diplomás levelező képzésre, biológia tagozatra felvett újdonsült hallgató borítékjában!

Kezdjük a pénzügyekkel. Két csekk, rábélyegezve: költségtérítés. Még egy csekk, kézzel ráírva: leckekönyv. Nos, ezt másképpen indexnek is hívják, fekete, és ebbe írják be a minősítéseket - amolyan "ellenőrzőkönyv" felsőfokú hallgatóknak... (Ezt csak azok kedvéért írtam le, akik nem szorongattak még effélét kezükben dec.-jan., illetve máj.-jún. idején... némi... khm... khm... szorongással tekintve a soron következő néhány óra elé.)
A/4-es lap, feltételezésem szerint mátrixnyomtatóval készítve: Értesítés a felvételi döntésről. Van még egy jó kemény, szintén A/4-es papír, egy kitöltendő hivatalos lap, adatlap, az úgynevezett "iratkozási lap", melyen a személyi adatokat kell majd kitölteni. Azután megint egy A/4-es, nyomtatott írás, Értesítés a tanévkezdésről, s benne mindenféle dátum-tudnivaló a 2001-2002-es tanév I. félévi időbeosztásáról, úgymint mettől meddig tart a szorgalmi időszak, a vizsgaidőszak; hol és mikor - illetve legkésőbb meddig - lehet beiratkozni; mit kell vinni. Például: "A leckekönyvre 420,- Ft-os csekkszelvényt mellékelünk, és még kérünk 2 db 4x4 cm-es igazolványképet a beíratkozáskor leadni." Továbbá: "A költségtérítéses képzésre felvett hallgatók költségtérítésének összegét és befizetéséhez a csekkszelvényt mellékeljük." (Hm: az összeget is???????????) "A költségtérítés befizetésének határideje szeptember 30. és november 15., a befizetést igazoló eredeti csekkszelvényt, vagy fénymásolatát kell a Tanulmányi Osztályon az előadójuknál leadni. A költségtérítést két részletben - külön kérvény nélkül - fizethetik be." Szerepelnek még a tájékoztatón a konzultációs központok pontos címei is, valamint dátum, aláírás. Két papír még mindig maradt. Az egyik ügyes munka, kétoldalas nyomtatás, táblázat formátumban, s a következő címet viseli: "A 2001/2002-es tanév I. félévének levelező tagozatos konzultációs rendje alapképzésen és újabb diplomás képzésen". A biológia alapképzésen + másoddiplomás képzésen résztvevő I. évfolyamosok például a szept. 7., 8., 28., 29., okt. 12., 13., 26., 27., nov. 16., 17. és dec. 7., 8. napokat kapták időpontnak konzultációkhoz.

S akkor - ahogyan nekirugaszkodtunk, a "pénzoldalról" - zárjuk is a forintokkal, azaz (abszolút esetlegesen kiragadott példák alapján) a költségtérítés félévenkénti összegeivel! Angol nyelvtanár, alapképzés - 95 000,- Ft, újabb diplomás - 90 000,- Ft. Angol nyelvtanár/távoktatás újabb diplomás (csak ilyen van) - 130 000,- Ft. Biológia alapképzés és újabb diplomás egyformán - 65 000,- Ft. Legkevesebbet a magyar újabb diplomás fizet, 35 ezer forintot. A horvát sem sokkal többet, negyvenezret (mind alapképzésen, mind újabb diplomás képzésen - míg a magyar alapképzésen/!/ hatvanezret).

Június elején a biológia szakmai elbeszélgetésen elhangzott a szorongó kérdés, vajon kell-e majd boncolni. Nos, most már kissé közelebb került az illető a válaszhoz is. Belül érezheti magát a főiskola kapuin. Akik pedig nem szombathelyiek, latolgathatják az adott dátumokat, vajon mivel, hogyan is jussanak el a Berzsenyi Dániel Főiskolára, s a távolabbiak ha eljöttek, lesz-e hol, lesz-e kinél szállásuk. Azaz most már "csak" a gyakorlati kérdések várják megoldásukat, mondjuk: az összegek leszurkolása - a "tényállás már fennforog". Ősszel kezet fog majd velük a főigazgató, mindannyiukkal, miközben izzadó homlokkal sokadszor is elmotyogja: "Hallgatóvá fogadom!". (Ha még elmondja, ha még lesz benne szusz - mert lehet, hogy már csak a kézfogás marad a sor végén jövőknek.)

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.