CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. augusztus 02., csütörtök 19:19


Halált rejtő hulladékvas

Éleslőszer, csillagászat, müncheni zenetanárok

Halált rejtő hulladékvas


Meglepő hírt talált az augusztus elsejei Vas Népét figyelmesen átlapozó polgár a 8. oldalon.

Lőszer a kullón

Hétfőn délután a járőröző rendőrök a szombathelyi Stromfeld-lakótelepen egy limlomokkal teli kullót pillantottak meg, amelyen egy gyermek ült. A rendőrök közelebbről is megszemlélték a kulló tartalmát, és észrevettek egy rozsdás lőszert. A tíz centiméter átmérőjű és mintegy huszonöt centiméter hosszú tüzérségi lövedék "gazdája" hamarosan felbukkant. A két gyermekével hulladékot gyűjtő asszony a rendőröknek elmondta, hogy ócskavasnak hitte a rozsdás lőszert. A rendőrség szakértő bevonásával megállapította, hogy éles lövedékről van szó. Ezután intézkedtek a lőszer további sorsáról: a honvédség speciális eszközzel biztonságos helyre szállította a rozsdás lövedéket, melyet tűzszerészek fognak hatástalanítani.

Szintén e lapszám 9. oldaláról olvashatunk a közelgő tizedik Lajtha Fesztiválról

Tíz esztendeje, a Lajtha László-centenáriumkor szerveződött az első kőszegi zenei tábor. Cél, hogy minden esztendőben egy-egy magyar és francia zeneszerző munkásságát megismertessék a kurzus résztvevőivel, a hangversenyek hallgatóival. Az idei Lajtha Fesztivál ideje: augusztus 5-19. Itt is megünneplik a Magyar Millenniumot, tisztelegnek Liszt Ferenc előtt, aki 190 éve a közeli Doborjánban (Raiding) született. Két alkalommal szerepel az eseménysorozaton a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar. Amszterdamból itt lesz a Liszt Ferenc Chorus, mely Kőszegen a Szent Jakab-templomban (és Fertődön) is fellép. Augusztus 6-ai különlegesség lesz a Tárogató est. Olasz és osztrák zongoratanárok, a Müncheni Zeneművészeti Főiskola tanárai és növendékeik érkeznek a városba, ahol augusztus 5-én 11 órától a Jézus Szíve Plébániatemplomban szentmisén működnek közre a fesztivál zenészei.

A magyarországi csillagászat ezer esztendeje

Augusztus 24-26. között a vasi megyeszékhelyen rendezik meg A magyarországi csillagászat ezer esztendeje című csillagászattörténeti konferenciát. A háromnapos rendezvénynek az MMIK (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) ad otthont.
A nyitó napon, pénteken délután négykor Vértes Ernő, a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület elnöke köszönti a résztvevőket, másnap több hazai és külföldi szakember tart előadást a csillagászat, az asztrológia izgalmas kérdéseiről. Az előadásokon több ismert csillagkép is terítékre kerül, s szó lesz a templomok tájolásának kérdéseiről. Délután a résztvevők megtekinthetik a poszterbemutatókat.
A rendezvény utolsó napján, vasárnap lesz a záróülés, amelyen a csillagászattörténeti kutatások időszerűségét vitathatják meg a jelenlévők. A rendezvényt támogatja az Oktatási Minisztérium, Vas Megye Közgyűlésének Tudományos Szakbizottsága és a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ.

- gyöngyös -