CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sziget

2001. augusztus 06., hétfő 19:37


A Sziget ötödik napja

Civilek a Szigeten

Civilek a Szigeten

A hétvége nézőcsúcsot döntött. Míg a vasárnapi napon 57 ezren voltak kíváncsiak a programokra, addig szombaton ki kellett tenni a megtelt táblát - 60 ezer látogató. A Nagyszínpad programja a Leningrad Cowboyssal indult, majd a Pa-Dö-Dö, a FreeStylers, Yonderboi és végül az este sztárfellépője, a londoni Faithless következett - a londoni együttes koncertjére az egész nézőtér megtelt. Az emberek az asztalokra is felálltak, hogy együtt vallják meg: "For tonight, God Is a DJ"...
A Civil szervezetek utcájában 86 civil szervez mutatkozik be. A legnépszerűbb kétségtelenül a Krisna-sátor. Ingyenes ételosztás, beszélgetések, esténként pedig Gouranga rock - erre minden nap sokan tombolnak, a zenekar pedig mindent megtesz a "lelkekért". A tervezett éjféli befejezések helyett éjjel fél kettőig - kettőig is játsszák a Hare Krishna című számaikat.
Aztán ott vannak a különböző drogellenes szervezetek, a zöldszervezetek, bemutatkozik a BRFK, az ENSZ, a Magyar Vöröskereszt, az Oktatási Jogok Biztosa. Hallhatunk középiskolai csereprogramokról, nonprofit rádiókról, megismerhetjük a Tibetet Segítő Társaságot, a Martin Luther King Egyesületet, részt vehetünk ökumenikus istentiszteleten, megnézhetjük a zsidó táncokat, de akár a Kelta Hagyományőrzők Egyházába is beléphetünk.
Népszerű helyszínek még a Pöttyöző, a Pepsi tér, a Milli tejbár és a BEE Extrém park. Hogy mik is ezek? Az első helyen a Túró Rudi papírjait különböző ajándékokra lehet beváltani (divít lett a pöttyös kendő, alsónadrág, de a pizsoma is), a másodikon hűsítőkapu és karaoke lehetőség, a tejbárban olcsó melegételek (természetesen tejből meg sok-sok szeretetből :) ), az extrémparkban pedig vígan lehet bígetni. Van bungee-jumping, óriási csúzli, lebegés... A bungee előtt esténként hatalmas sor áll - mondjuk pont akkor történt egy baleset, amikor én is bent álltam izgatottan a sorban: ugrás közben egy srác nyakára tekeredett a kötél és majdnem megfojtotta. (A sráccal szerencsére semmi baj nem történt, sőt, újra ugrott, ezúttal sikeresen.) Mára viszont az egész park bezárt, a hivatalos közlemény szerint azért, mert az egyik vizsgálat kiderítette, nem megfelelően működik. A csúzlinál láttam a vizsgálatot kiváltó okot: egy csajnál a kötél rosszul engedett ki, és csak két méter magasra rántotta fel a gumi, onann pedig fejjel fúródótt a földbe. Túlélte. (Egyébként a csúzli lényege, hogy rádkötnek egy kötelet (másik vége a daru tetején), rögzítenek a földhöz is, az első kötelet megfeszítik, majd egy visszaszámolás után a másodikat kioldják és az űrhajósjelölt indul a Föld-körüli pályára. Aztán a kötél megfogja és onnantól kezdve már olyan, mint a bungee az első visszahúzás után.

Sziget, a rendezvény hatodik napja

Bacsi

Írd meg a saját történeted! A beszámolókat, véleményeket továbbra is várjuk a sziget@sopron.hu címen!