CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. augusztus 08., szerda 20:42


Alapfagyi

Határsávi mindennapok a la Szombathely

Alapfagyi


Az augusztus mozgalmas városunkban. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem - most. Hamarosan összejönnek a nyelvjárás-kutatók, -szakértők, azután itt fog hömpölyögni a Karnevál, majd: tanévkezdés.

Most azonban a közönséges halandó számára zajlik a szépidős, normális nyári mindennapok sora. A városban jelenleg mozgó közönséges halandók kategóriába ezúttal a helybeli lakosok mellett beletartoznak a külföldi turisták, a külföldi átruccanók, valamint a hazai Savaria-látogatók egyaránt. Ha csak a Fő térre korlátozzuk a "megfigyelést", már akkor sem unatkoztunk; zajlik a Life Show, az élő műsor.

Nem szabad kerékpározva átszelni a Fő teret. Nyári öltözetű harmincas macsó egy kézzel kormányoz, szlalomozik a sok gyalogos között, másik kezéről póráz ered, melynek végén nagyon jó magaviseletű, szürke, nem tudom, milyen fajta, erőteljes testalkatú kutya üget, nyakában félrecsapva kék alapon fehér mintás kis kendőcske.

A Fő tér elnyújtott, jóindulattal mondva "egyenlő szárú" háromszög formájú. A keskeny csúcsnál kis szökőkút (ami most nem szökik), körülötte letelepedési lehetőség: virágágyás, melynek kőperemére padléceket erősítettek. Fiatal lány ül a napon, szemmel láthatólag általa illusztrált fehér pólóban, a vonalas kutyaábra alatt felirat: IDITAROD (ez kutyaszánverseny Alaszkában); ölében rajztábla, fején (ó, borzalom, ebben a szúrós napsütésben!) fekete kendő, hátrakötve. Aki nézte a Viasaton a Bár-t, Napsira gondoljon - na, olyan. Pasztellkrétával ügyködik, a Ferences templomot örökíti meg. Néhányan megállnak, nézik, mások futólag pillantanak oda, de mindenképpen "eseményszámba" megy ottléte. Mellette negyven körüli nő, valószínűleg az anyja; olvas. Néha váltanak csak szót, az idősebb nő nem zavarja az alkotás folyamatát. A kép nem rossz, határozottan nem az.

Fagylalt-helyek a Fő téren "szinte számolatlanul" találhatók, ha a vendéglátóipari egységek kihelyezett - vagy nem kihelyezett - lehetőségeit is beleszámolom. Ott a "világhálózatú" szendvicsárusító "evölde" is, ahol nagyon jó - és nagyon megéri - az alap-fagylalt, amit kínálnak. Sok kézben látom ezt a fajtát! Senki sem ellensége saját pénztárcájának.

A külföldiek, akik otthon kábé az újságoshoz is elegáns autóval járnak, itt elengedik magukat - és csemetéiket -, leülnek a legelső koszos járdaszegélyre, és: szemmel láthatóan élvezik az egész magyarországosdit, szombathelyesdit. Bár lennének többen! Nem tűnik igazán "túlterheltnek" a város turistaforgalmilag, ahogyan én látom. Na, majd a Karnevál! Hogy tavaly mennyien voltak!!! Kábé New York, Belváros, karácsony előtti délutáni csúcsforgalomban - akkora lehetett a tömeg, s olyanszerű volt annak hömpölygése. Ajánlom városunk közelgő karneválját Önöknek is, kedves soproni Olvasóim! Remélem, az időjárásnak sem szontyolodik el a kedve azokra a napokra!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.