CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2001. augusztus 10., péntek 14:28


Csak blöff volt?

"...nem a tökéletes világról prédikálunk"

Mondta kedden Severino Antinori olasz embriológus az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia által rendezett tanácskozáson, ahol a fő téma a klónozás volt.
Hivatalosan itt jelentette be, hogy 200 pár részvételével novemberben készen állnak klónozási eljárással embriók előállítására.

Antinori és Panaiotisz Zavosz szaporodásbiológiai szakértő igyekezett meggyőzni a tanácskozás résztvevőit, hogy az általuk kidolgozott eljárás biztonságos, és a kockázatok száma csekély. Ugyanakkor elismerték, hogy felléphetnek problémák, de amint Antinori megjegyezte: "mi nem a tökéletes világról prédikálunk".

Antinori azonban kijelentette: klónozott gyerekek csak várhatóan 10 év múlva születnek majd. Novemberben csupán a kísérletek kezdődnek el, melyek során vizsgálatokat folytatnának az embriókkal. Azok anyaméhbe való beültetésére nem kerülne sor.
Figyelemre méltó a Dollyt klónozó kutatócsoport vezetőjének, Ian Wilmutnak az véleménye, mely szerint "nincs módszer arra, hogy a jó embriókat kiemeljék a rosszak közül".

A francia egészségügyi miniszter és a német kormány felkérte Kofi Annant, az ENSZ-főtitkárát, hogy kezdeményezze egy, a reproduktív emberklónozás tilalmát kimondó nemzetközi egyezmény kidolgozását.

-na-