CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. augusztus 15., szerda 09:03


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2001. augusztus 8.

Szőlőink a kedvező időjárási körülmények között (meleg, sok napsütés) szépen fejlődnek.

Folyamatosan magas értékeket mutat a lisztharmat-fertőzöttség Fertőrákos-Újhegy, Sopron Présház, Jánostelep és Kogl; valamivel kisebb a fertőzési nyomás Hidegség, Harka, Virágvölgy és Balf térségében; legkisebb a veszély Fertőszentmiklós és Fertőendréd szőlőiben. Mindenütt alacsony a szürkepenész-fertőzöttség – kivéve Fertőszentmiklós és Fertőendréd ültetvényeiben. Peronoszpóra-fertőzésekről 8 állomás körzetéből egyáltalán nem kaptunk jelzést, Fertőendrédnél egy fertőzés indult, illetve Sopron Koglnál egy lezajlott. A szőlőmolyok új nemzedéke augusztus 2-től folyamatosan – alacsony számmal – rajzik.

A szőlők növényegészségügyi helyzetének helyszíni felmérése során a lisztharmattal erősen fertőzött szőlőkben tömeges kleisztotécium (=lisztharmat áttelelő formája) képződést találtunk, melyeknek mintegy 10-15 %- a teljesen érett. Több szőlőben észleltük a szőlő-orbánc atipikus tüneteinek megjelenését. Helyenként erős szőlő levél-, illetve gubacsatka kártétel alakult ki.

Védekezési javaslat:
1. Fertőzött szőlőkben: Karathane + Cuproxat + atkaölőszer
2. Egészséges szőlőkben: Réz + Kén

Réztartalmú szerek: Champion, Cuproxat, Funguran, Kocide, Vitra stb.
Kéntartalmú szerek: Cosavet, Kumulus, Microthiol, Nacator, Nedvesíthető kén, Thiovit
Atkaölőszerek: Danirun, Flumite, Magus, Mitac, Neoron, Nissorun, Omite, Ortus
A veszélyeztetett szőlőkben már most lehet alkalmazni a vedlésgátló szereket szőlőmolyok ellen (Avaunt, Alsysthin, Insegar, Match és Nomolt) egészen augusztus 20-ig, figyelembe véve ezen rovarölők hosszabb élelmezésegészségügyi várakozási idejét. Lehetőleg atkaölőszerekkel együtt ne alkalmazzák fenti készítményeket!
3. Integrált területeken: Tiosol + Cuproxat + atka vagy moly elleni szerek. Az előbbiekben felsorolt vedlésgátlók “zöld” szerek, atkaölőszerek közül pedig a Flumite, Nissorun, Omite, Torque.

Sopron, 2001. augusztus 9.
 
 

Dr. Varga Mária
Ifj. Oláh Gábor
növényvédelmi előrejelző
programozó