CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2001. augusztus 17., péntek 10:09


A Földhivatal vezetője

Zsebszerződésekről soproni viszonylatban

Zsebszerződések soproni viszonylatban

A Kormány a magyarországi termőföldek védelme, a földhasználati viszonyok áttekinthetősége és a termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó korlátozások betartása érdekében szigorúan és következetesen fel kíván lépni. Ennek érdekében került sor az ún. "zsebszerződések" vizsgálatára - tájékoztatta a cyberpress.sopron.hu magazint Fabó Károly, a Soproni Földhivatal hivatalvezetője, aki elmondta, hogy mivel külföldi állampolgárok nem vásárolhatnak földet Magyarországon, a törvényt úgy próbálják megkerülni, illetve kijátszani, hogy "zsebszerződéseket kötnek az arra hajlandó földtulajdonossal". Ezeket a szerződéseket nem is nyújtják be a Földhivatalokhoz, "zsebben maradnak", mert jól tudják, hogy törvénysértők, és a Földhivatalok ezért nem vezetnék át a tulajdonjogot - sőt átadnák az ügyészségnek.
A zsebszerződések felderítése azért nehéz feladat - véli a hivatalvezető -,  mert a rendelkezésünkre álló adatok alapján csak közvetett bizonyítékaink vannak, illetve csak következtetni lehet ara, hogy az ügy hátterében zsebszerződések lehetnek. Gyanítható, hogy a külföldiek által bejelentett termőföldet érintő haszonbérleti szerződések jó része mögött zsebszerződések vannak. Ugyan miért vásárolna egy külföldi állampolgár magyar állampolgár termőföldjére haszonélvezeti jogot, ha mögötte nem volna a tulajdonjog megszerzésére irányuló zsebszerződés?
Önmagában sem a haszonbérleti szerződés, sem a haszonélvezeti jog megszerzését nem tiltja a törvény, de a mögöttük meglévő zsebszerződést már tiltja, illetve azok érvénytelenek.
A Magyar Állam büntetlenséget ígért azoknak a magyar állampolgároknak, akik anyagi kényszerből, zsebszerződéssel eladták külföldieknek a földjeiket.
Ha ők ezt bejelentenék és behoznák a zsebszerződést, akkor egyértelmű bizonyítékaink lennének, és intézkedhetnénk.
A zsebszerződéssel rendelkezők viszont arra várnak, hogy pár év múlva törvényesen is szerezhetnek földtulajdont, s akkor vennék elő ezeket a "szerződéseket", és érvényesítenék azokat.
A hivatalvezető azt is elmondta, hogy a Soproni Földhivatalnál folyamatosan külön munkacsoport vizsgálja a zsebszerződésekre utaló lakossági bejelentéseket. A vizsgálat nemcsak a jelenlegi tulajdonos tulajdonjogának megszerzésére, hanem a földhasználati bejelentési kötelezettség teljesítésére is kiterjed.
Vizsgálják a szerzés időpontját, sőt a használatra utaló teher /pl. haszonélvezeti jog stb./ keletkezésének időpontját. Ha szükséges, a földmérők bevonásával helyszíni ellenőrzést is tartanak.
A vizsgálatok eredményét folyamatosan megküldik a Megyei Földhivatalnak, ahol megteszik a szükséges intézkedéseket - mondta Fabó Károly hivatalvezető.


Fotó: Soproni Képindex http://index.sopron.hu/