CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. augusztus 27., hétfő 10:49


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2001. augusztus 23.

Az elmúlt hét időjárása kedvezett a szőlő fejlődésének: meleg volt, és hullott némi csapadék is. A fürtök zsendülése intenzív.

Aki eddig jól megvédte szőlőjét a károsítóktól, annak a 3 fő szőlőbetegség közül érés idején csak a szürkepenész támadásával kell számolnia. Egyelőre azonban igen alacsonyak ennek a kórokozónak a fertőzési indexei. Ezzel szemben folyamatosan magas értékeket mutat a szőlőlisztharmat Sopron Jánostelep, Virágvölgy, Balf és Fertőrákos Újhegy térségében, valamivel kisebb a veszély Sopron Présház és Fertőendréd környezetében. Az Agroexpert szerint a szőlőperonoszpóra-fertőzések zajlanak ugyan, de intenzitásuk elmarad az ilyenkor szokásos mértéktől – kivétel Sopron Virágvölgy, ahol egyidőben 4 fertőzésről számol be a rendszer. A betegség tüneteivel csak elvétve lehet találkozni.

Védekezési javaslat:

A veszélyeztetett térségekben még mindig érdemes “ráerősíteni” a lisztharmat elleni védekezésre (Karathane + Kén), egyéb helyeken elegendő védelmet biztosít a kén. A réztartalmú gombaölőszerek felhasználása még mindig indokolt az előbbi javaslatban vázolt okok miatt. A szőlőmolyok ellen most már csak azok védekezzenek, akik az előző nemzedékek ellen nem értek el megfelelő eredményt.

Pl. Cuproxat FW + Karathane LC + kén

Vitra vagy Funguran vagy Champion vagy Kocide + kén

Az elmúlt héten lehullott csapadék mérőállomásonként:
 

Sopron Kogl 11,8 mm Fertőszentmiklós -
  Jánostelep 5,4 mm Fertőendréd -
  Présház 5,6 mm Hidegség 5,0 mm
  Virágvölgy 6,6 mm Fertőrákos Újhegy 2,6 mm
Balf   5,8 mm Harka 14,4 mm

Sopron, 2001. augusztus 23.
 

Dr. Varga Mária
Ifj. Oláh Gábor
növényvédelmi előrejelző
programozó