CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. augusztus 27., hétfő 14:20


Új elnökséget választottak a hazai város– és faluvédők

Új elnökséget választottak a hazai város– és faluvédők

A Város– és Faluvédő Szövetség a civil műemlékvédő szervezeteket egyesíti magában. A szövetség 1993 óta Hungária Nostra néven az Európa Nostra tagja. A szövetség tagszervezetei ebben az évben augusztus 15. és 18. között Nyíregyházán tartották tudományos fórumukat: a szervezet közgyűlésére a közeli virágos városban, Dombrádon került sor. A jelenlévők alaposan megfiatalították a város– és faluvédők választmányát. Az új elnök Ráday Mihály Kossuth – és Europa Nostra-díjas művészettörténész, filmoperatőr lett. Két alelnököt is választottak: az egyik Srágli Lajos művészettörténész, az “Értékmentő” szerkesztője, a másik Dr. Winkler Gábor építész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára. Winkler Gábor 1993 óta az Európa Nostra tanácsának tagja is. A szövetség első elnökét, S. Hegedűs Lászlót a szervezet örökös tiszteletbeli elnökének választották meg.

A tanácskozáson az építészeti és természeti örökség védelméről volt szó, különös tekintettel a katasztrófa-helyzetekre. Ezt a témát a tiszai árvíz által okozott károk tették időszerűvé. Külön szekció foglalkozott a hazai civil szervezetek munkájával, kiemelve, hogy a kritikus szemléletű civil szerveződések nem mindig “kellemes” partnerei az államnak és a hatóságoknak. Tevékenységükre mégis nagy szükség van: hiszen a demokratikus társadalom egyik fő pillérét alkotják. Egy másik szekció a civil szervezetek munkájának nemzetközi tapasztalatit értékelte ki.

Augusztus 16-án este a közgyűlés díszvendége volt dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök is, aki részt vett az idei Podmaniczky-érmek átadásán. Ráday Mihály több támogatást igényelt a hazai civil város– és faluvédő szervezetek munkájához. Dr. Winkler Gábor az Europa Nostra szervezet munkájáról tájékoztatta a köztársasági elnököt. A résztvevők tanulmányi kirándulás keretében tekintették meg a vidék építészeti és táji nevezetességeit, és az árvízkárok helyreállításáról, a megsérült műemlékek restaurálásáról is tájékozódtak.

WG