CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2001. augusztus 28., kedd 09:37


Vallomások a bánatról és bocsánatról

Vallomások a bánatról és bocsánatról

A legnagyobb nyugati egyházatya, Szent Ágoston (354-430.) ünnepének érdekes aktualitást ad a Magyar Televízió Hét-beli sorozata, melyben vasárnap az Evangélikus Egyház vezetőinek átvilágításáról szólt.
Az ott megszólaló, magát átvilágíttató Itzés püspök úr a beszélgetések végén elég tömören és aktuálisan fogalmazta meg Szent Ágoston életének ránk hagyott fő mondandóját: "ott van bocsánat, ahol bánat van". Aki a közvetlen megfelelőjét a Szentírásban keresi, az a tékozló fiú (atya) történetében találhatja meg.(Lk 15,11-32)
A mai átlagemberben, ha valami megmarad az egyházatyából, akkor az a Vallomások (Confessiones) mondanivalója.
Egy élet megváltoztathatósága a kapcsolt üzenet, aminek fő szereplője a fiáért meg nem szűnően imádkozó édesanya, Szent Mónika. Ma imaközösségek követik az elveszett fiút imádságban mindenhová kísérő édesanya lelkületét, bízva abban, hogy Szent Ágoston-i fordulatot vesz a családtól és annak hitétől eltávolodott gyermek élete.
Kevesebben tudják, hogy a szent két eretnekség ellen (manicheizmus és donatizmus) is fellépett, és püspöksége idejére esik az újplatonista irányzat megerősödése a keresztény filozófiában, valamint az egyházról szóló dogma kialakulása, megfogalmazása.
Emberközelsége és aktualitása pedig folytonos, mert olyan döntéshelyzetek mindig is előfordulnak, ahol rosszul választhatunk. Krisztus tanításával teljesen egybecseng, mintegy belesimul az egyházatya élete és tanítása: mindig van visszaút, amihez Isten kegyelme, de az ember egyéni döntése is szükséges.
- DI -