CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2001. augusztus 28., kedd 21:34


Kamarai delegáció Szlovákiában

Kamarai delegáció Szlovákiában

    A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara háromtagú küldöttsége Gréczi József általános alelnök vezetésével a szlovákiai Galántán járt a Szlovákiai Vállalkozók Kamarájának meghívására. A látogatás célja a szlovák gazdasági helyzet felmérése, az üzleti és kamarai kapcsolatok kiépítése volt. A tapasztalatokról Gréczi József, a delegáció vezetője számolt be.
- Látogatásunk alatt több tárgyalást folytattunk - mondta az alelnök. - A szlovák gazdasági helyzetről és a befektetési lehetőségekről a legrészletesebb tájékoztatást a Vállalkozók Kamarája elnökségétől kaptuk. Ezenkívül megbeszélést folytattunk Galánta polgármesterével, valamint a Galántai Járási Hivatal elöljárójával és a hivatal vállalkozásokkal foglalkozó szakembereivel.
    A tájékoztatások szerint a szlovák gazdaság a rendszerváltást követően kissé megtorpant, és sok vállalkozás került nehéz helyzetbe. Jelenleg húsz százalékos a munkanélküliség (Galánta térségében kb. 2000 építőipari munkás munkahelye szűnt meg), és mind a gazdaság, mind a gazdaság szereplői keresik a kiutat, a fejlődés lehetőségeit. A befektetőknek rendelkezésükre áll a szakképzett munkaerő-felesleg és kihasználhatók a jó természeti adottságok. Eddig azonban néhány nagy nemzetközi cégen kívül még nem sokan fektettek be a szlovák gazdaságba. Ugyanakkor pozitív példaként említették a vendéglátók, hogy Galántán éppen most készül egy jászsági cég üzemnyitásra.

    A kamarai tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy a jövőben együttműködnek az üzleti kapcsolatok bővítése és a gazdasági lehetőségek (pl. a vásárokon való részvétel) kölcsönös kihasználása érdekében. Külön szó esett a szakképzés területén lehetséges együttműködésről.
    Gréczi József alelnök összességében sikeresnek minősítette a munkalátogatást.

Kocsi János