CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. augusztus 29., szerda 20:22


Éjszakai borharapás Hévízen

Éjszakai borharapás Hévízen

    Álmodunk vagy így igaz? – jutott eszünkbe a kérdés, mikor az elmúlt napokban soproni barátaimmal meglátogattuk a hévízi borfesztivált.
    A nyári éjszaka kellős közepén több száz magyar és jórészt német turista kóstolgatta jókedvűen és elégedetten a magyar borokat a minden igényt kielégítő termelői standokon a kis faházak előtt.
    A helyi önkormányzat által évek óta megrendezendő borünnepen 22 termelő kínálta legjobb termékeit. A meghívásos alapon szervezett programon a Balaton környéki borvidékek mutatkoztak be.
    Tolongás, hosszú sorok, nagy érdeklődés és csodálkozás volt a jellemző erre az estére. A többségben lévő külföldi turisták meglepve ízlelték a borokat, és két kóstolás közben örömmel vették tudomásul, hogy egyre szebbek a magyar borok, egyre igényesebb a megjelenésük és a kínálásuk. Egy baj van velük, nem, vagy csak alig találhatók meg a németországi boltok polcain.
    Az éjjeli bortúra alatt fogadott bennünket Dr. Bakonyi László, a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karának adjunktusa, aki büszkén mutatta be az édesapja, Dr Bakonyi Károly-nemesítette Cserszegi fűszerest és a legújabb fajtát, a Nektarint.
    Megtudtuk, hogy Keszthelyen és környékén stratégiai szempont a szőlő- és borkultúra fejlesztése.
A borgazdaság a regionális gazdaság alapköve, de mivel a politika az ágazatot mostohaként kezeli, az alacsony mértékű támogatottság miatt egyre kevesebb termelő tud rész venni a közösségi programokon, egyre nehezebb a minőségi termelés és a professzionális megjelenés biztosítása. Itt jegyezzük meg, hogy a ma széles körben ismert magyar borokat a borgazdaságban vállalkozók 5%-a állítja elő. / Lakatos András 2001./
    Természetesen az ő termékeiken kívül sok szép bor készül Magyarországon, de ezek ma még nem foglalják el méltó helyüket a piacon.
    Az említett fajtákon kívül Olaszrizlinget és Chardonnay-t kóstoltunk a szőlősgyöröki Szent Anna Borház kínálatában.
    A túra végén elismerően nyilatkoztak a soproni borharapók a programról, a balatoni borokról.
Forrás Valéria és Horváth Andrea, a társaság hölgytagjai szerint a rendezvény példát adhat a soproni borünnep részére abban, ahogyan a külföldiek is már felfedezték a rendezvényt.
    Forrás Béla és Gráf Nándor, két, kékfrankost kedvelő úr elismerően nyilatkozott a balatoni fehér fajtákról.
    Ezen az estén mindenki jól érezte magát, és újra bizonyságot kaptunk arról, hogy EU-csatlakozás ide vagy oda, a magyar borok nagy sikert aratnak belföldön a külföld számára is.

Keglovich István