CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. augusztus 30., csütörtök 10:15


SopronMedia

A Kisalföld soproni híreibõl:

A jövõ nemzedékéért

    Immár tíz éve, hogy minden nyár végén Sopron ad helyet a határon túli magyar óvónõk intenzív továbbképzésének. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek pedagógiai Fõiskola Kara ad otthont a rendezvénynek, amelyre az idén harmincan érkeztek Erdélybõl, Felvidékrõl, a Vajdaságból és Kárpátaljáról. A résztvevõket a Határon Túli Magyar Pedagógus Szövetségek választják ki a pályázók közül. Mint azt Tóth Mariann, az ötnapos rendezvény fõ szervezõje elmondta, a szakmai elõadásokon kívül fontosnak tartják a magyarságtudat erõsítését és a magyar kultúra megismerését.
    A programokat az oktatási minisztérium támogatja.
    A résztvevõk közül többen a további küzdelmekhez, munkához fontosnak tartják, hogy a szakmai továbbképzés és módszertani ismeretek megszerzése mellett alkalom adódik az egymás gondjainak, problémáinak megismerésére, a kötetlenebb beszélgetésekre és tapasztalatcserére.
    A fõiskolai kar tanárai az elõadásokat díjmentesen vállalták, sõt olyanok is akadnak, akik küldetésként látják el feladataikat, és részt vesznek az erdélyi és kárpátaljai nyári továbbképzõ akadémiák megszervezésében.
 

Egy év múlva befejezõdik a kórház-rekonstrukció

    Tíz évvel ezelõtt vállalt garanciát az akkori kormány a soproni kórház rekonstrukciójára. Az elsõ világháború utolsó éveiben átadott Erzsébet-kórház a huszadik század utolsó évtizedére teljesen elhasználódott és korszerûtlenné vált.
    Elodázhatatlanná vált felújítása. A város vezetése és a szakemberek mintakórházat álmodtak a helyére, amelynek megvalósulásában sokan kételkedtek.
    Az évek múlásával felépült az új mûtéti tömb és a korszerû neurológia, felújították a belgyógyászat és a sebészet épületét. Mindez korszerû orvostechnológiával párosult.
    A tervek szerint egy év múlva befejezõdhet a kórház nagyrekonstrukciója, mert jövõ szeptemberre elkészül az utolsó tömb is.
    A jelenleg még építés alatt álló tömb már szerkezetkész állapotban van. Költsége, az orvostechnológiai eszközökkel, berendezésekkel együtt 3,7 milliárd forint. A fenntartóra újabb terheket ró az a tény, hogy a korábban átadott részleg lassan elavuló mûszereinek fokozatos és folyamatos cseréjét is meg kell oldania.
 

Újra látogatható az Esterházy-kastélykápolna

    1997-tõl összesen 2 millió 100 ezer koronát (több, mint 72 millió forintot) adományoztak a dán Velux vállalat alapítványai a fertõdi Esterházy-kastély kápolnájának megmentésére. A három évig tartó munkálatok befejeztével augusztus 28-án került sor a kápolna ünnepélyes újraszentelésére.
A nemzetközi érdeklõdést kiváltó eseményen - Bak Jolán, az Esterházy-kastélykápolna kuratóriumának elnöke és Hans Kann Rasmussen, a Velux Alapítvány elnöke mellett - XIII. Esterházy Antal herceg, valamint Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter nevében Cselovszki Zoltán, az Országos Mûemlékvédelmi Hivatal elnöke is méltatta a kastélykápolna helyreállításának jelentõségét.
A kápolnát Szuchentrunk József fertõszéplaki és Szabó József fertõdi kanonok szentelte fel és áldotta meg.
Bak Jolán az Esterházy-kastélykápolna Alapítvány elnöke azt is elmondta, hogy szeretné, ha a szakrális hely - amely immár a nagyközönség elõtt is nyitva áll - betölthetné funkcióját, s esküvõknek és keresztelõknek is otthona lenne.
 

Egy köbméterig ingyenes

    A Soproni Városüzemeltetési Kft. harkai úti telephelyén a lakosság a nap 24 órájában ingyenesen elhelyezheti háztartási hulladékát, 1 köbméterig. A lerakóban szelektíven gyûjtik a hulladékot.
    Major Árpád, a Kft. vezetõje szerint ezáltal csökkenhetnek az út melletti, erdõszéli illegális szeméttelepek.