CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szinte hihetetlen

2001. augusztus 31., péntek 15:32


Nem mutatja meg bájait

Itt a legszebb női pro kosaras

Itt a legszebb női pro kosaras

Lisa Harrison a legszexisebb. Egy hónapig tartó szavazás után megválasztották az amerikai női profi ligában - a Playboy honlapján - a legszexisebb kosarast. Az 1,80 m magas hölgy a Phonix Mercuriban játszik bedobót. Úgy határozott, hogy nem mutatja meg bájait a Playboy-ban, annak ellenére sem, hogy elküldték neki a röplabdás Gabrielle Reece-ről és a korcsolyázó Katarina Witt-ről készült oldalakat. Lisa Harrison-nak szilárd elvei vannak, amikhez ragaszkodik. A Playboy a visszautasítás után úgy döntött, hogy egy nagyobb fába vágja a fejszéjét és meghirdette a playboy.com-on a legszexisebb US Openen játszó női teniszjátékos választását.

Az első műszíves köszöni, jól van. Robert Tools miután egy nap felébredt, felfedezte, hogy elveszítette a szívét. A helyén egy 1,8 kg-os grapefruit méretű műanyag és titánium szerkezet zümmögött. Persze Tools boldog volt, hogy egyáltalán felébredt. Az igazi szíve cserbenhagyta őt, és ő lett az első ember, aki egy teljesen mechanikus szívet kapott. Az 59 éves, műszaki könyvtárból nyugdíjba vonult ember elmondta az újságíróknak, hogy 2 hónappal ezelőtt az orvosok csak mintegy 30 napot jósoltak neki. Robert Dowling és Lamand Gray sebészek elégedettek a javulásával, és remélik, hogy Tools-ot hazaengedhetik, ha 15 kg-ot visszaszed elveszített súlyából. Addig nincs látványos aktivitás, ami azt jelenti, hogy Tools csak két sajtótájékoztatót tarthat hetente.

A műrepülő találkozása a Szabadság-szoborral. Thierry Devaux francia ejtőernyős bizonytalanul himbálózott 90 m magasan, amikor az ejtőernyője beleakadt a Szabadság szobor fáklyája szélébe. Mintegy fél órába telt, amíg kiszabadították, és leszállt a földre. A fenegyerek tett egy kísérletet, hogy a fáklyára szálljon, miután motoros repülő alkalmatosságával átszállt New York kikötője felett. Miután végre földet ért, őrizetbe vették, és szabálysértéssel, valamint jogtalan légtérhasználattal vádolták.

Így is lehet komputer-ismereteket tanítani. Delhiben egy magas sárga betonfal emelkedik, hogy a gazdag Kalkaji negyedet elválassza a mellette levő szegény-negyedtől. Két évvel ezelőttig a falat nyilvános WC-nek használták… Akkor Sugata Mitra, az Információtechnológia Intézetének vezető kutatója javaslatára vágtak a falon egy lyukat, és egy komputert helyeztek bele. Az eredmény meglepő volt, mivel a szegény negyed gyermekei, akik a nevüket is alig tudták leírni, komputerezni kezdtek. Senki sem mutatta meg nekik, hogyan használják azt, de lassan rájöttek a kezelésére. Később a komputert az internettel is összekötötték, de klaviatúra nem volt, csak két gomb és egy érintő lap. Videokamerával figyelték a helyet, és azt találták, hogy felnőttek nem, de gyerekek 8-13 éves korig gyakran játszottak vele. 1999-től kezdve 30 ilyen komputert helyeztek ki Delhiben és Uttar Pradesh-ben, és terveik szerint 2002-ig még 65 készüléket helyeznek el az országban.

A gyerekek gyorsan rájöttek az alkalmazásokra, és most már digitális zenét töltenek le. A szüleik kérik őket, hogy találjanak asztrológiát és vallásos oldalakat. Végül is a gyerekek lassan rájönnek olyan dolgokra, amiket az iskolákban is tanítanak.

Harley-Davidson betörés Európába. A Harley-Davidson, amely az amerikai nagy motorpiac 50%-át tartja kezében, meg akarja duplázni az európai jelenlétét, hogy 13-14%-ra növelje részesedését.

Egy pint sör (0,568 liter) 2 poundba kerül Angliában. Az ár Londonban még ennél is drágább. Gondoljuk el, ha nálunk ennyibe kerülne egy jó korsó sör, akkor 800 FT-ot kellene fizetnünk érte. Hát ez egy kicsit sok lenne - bár azért ott az átlagkereset is magasabb. De mire számíthatunk az EU-ba kerülés után? Nézzük meg, hogy 2 poundért, azaz 2,9 dollárért mennyi sört kaphatunk néhány más országban:

Brüsszelben 0,852 litert

Nairobiban 1,3 litert

Hong Kongban 0,28 litert

Nos, akkor hova menjünk sörözni? Inkább maradjunk itthon.

A TIME magazin 2001. szeptember 3-i száma alapján



Tvordy György <gytvordy@sopron.hu>