CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. szeptember 05., szerda 15:34


A Panoráma Rádió hírei

Belföldi hírek:

A miniszterelnök logikus lépésnek nevezte a Fidesz és a Demokrata Fórum választási együttműködési megállapodását. Orbán Viktor a Krónikának adott interjújában emlékeztetett, hogy a két párt már együttműködött 1998-ban is, és azóta közös programot hajt végre. A miniszterelnök hangsúlyozta: két egyenrangú, bár nem azonos politikai súllyal rendelkező párt között született egyezség. Orbán Viktor szólt arról is, hogy ebben az évben 4-5 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani annak ellenére, hogy a nemzetközi növekedés mérséklődik.

Orbán Viktor szerint Ausztriának is előnyt jelent, hogy az Unió bővítése után az ország mai peremhelyzetéből központibb helyzetbe kerül. A miniszterelnök erről Kismartonban, a burgenlandi Európa Fórum Egyesület első rendezvényén beszélt.

Az Országgyűlésben megkezdődött a tanúvédelemről szóló törvényjavaslat tárgyalása. A védelmi program azon próbál segíteni, hogy a jövőben ne befolyásolja a sértett vallomását a tettes bosszújától való félelem. A jogszabály-tervezet szabályozza az új, valótlan tartalmú személyi iratok kiállítását és azt is, hogy megváltozott helyzetével senki ne bújhasson ki köz- vagy magántartozásai alól. A három kormánypárt mellett néhány változtatással az MSZP is támogatja javaslatot, bár Gál Zoltán, a párt szónoka hibásnak minősítette a kormány büntető politikáját. Az SZDSZ is hasonlóan érvelt, bár nem fogadta el a tervezetet. Jelenlegi formájában a MIÉP is elutasítja a beadványt, szerintük a bűnözőket kell elzárni, és nem az ellenük valló ártatlanokat védeni.

A kormány a befektetők biztonságának erősödését, valamint a hazai és a nemzetközi tőkepiac összhangjának megteremtését várja a tőkepiaci törvények módosításától. A kabinet szigorítaná a maffia-bűncseleményekre, a korrupcióra és a vesztegetésre kiróható büntetéseket.

A Honvédelmi Minisztérium megkapta a Magyar Légierő MiG-29-es vadászgépeinek üzemidő-hosszabbítására vonatkozó orosz árajánlatot. A tárca illetékese részleteket nem árult el, csupán annyit mondott, hogy az ajánlatról a nemzetbiztonsági kabinet fog dönteni.

Az év első hét hónapjában 380 millió euróval nőtt a külkereskedelmi áruforgalom hiánya, az elmúlt év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, folyó áron számolva a behozatal továbbra is gyorsabban növekszik, mint a kivitel.

Külföldi hírek:

Belfastban egy ember megsebesült, amikor protestáns tüntetők bombát dobtak az egyik katolikus iskola tanulóira és azok szüleire. A Szent Kereszt iskolába napok óta rohamrendőrök és katonák védelme alatt tudnak eljutni a gyerekek a protestánsok egyre dühödtebb tüntetései miatt, akik azt követelik, hogy a katolikus gyerekek ne az ő negyedükön keresztük menjenek tanulni. A detonációban egy rendőr sérült meg, egy asszonyt pedig szívrohammal szállítottak kórházba. A brit kormány északír ügyeinek államminisztere a tüntetések és az erőszak azonnali befejezését kérte Észak-Belfast protestáns és katolikus közösségétől.

Már pénteken találkozhat az izraeli külügyminiszter és a palesztin vezető, hogy az izraeli-palesztin válság megoldásáról tárgyaljon. Erről az egyik izraeli lap számolt be egy vezető palesztin tisztségviselőre hivatkozva. Simon Peresz és Jasszer Arafat a tervek szerint Olaszországban egyeztetne, ahol mindketten részt vesznek egy gazdasági konferencián. Az izraeli külügyminiszter tegnap jelezte, hogy akár már a hét végén kész tárgyalni Arafattal.

Az Európai Unió macedóniai képviselője azt javasolja, hogy európai csapatokat küldjenek a balkáni országba a NATO-erők távozása után. Francois Leotard, volt francia védelmi miniszter egy interjúban kifejtette, hogy erre a NATO logisztikai támogatásával lenne lehetőség. Véleménye szerint a NATO-csapatok hónap végére tervezett kivonása után kiújulhat a válság, ami sokkal brutálisabb és drámaibb lehet, mint a mostani. Leotard úgy gondolja, hogy az Unió egyes tagországai önkéntes alapon vehetnének részt a 2000 főre becsült európai alakulat kiküldésében.

Washington inkább egyoldalúan csökkenti atomfegyvereinek számát, minthogy hosszas tárgyalásokba bonyolódjon Oroszországgal - jelentette ki egy magasrangú amerikai hadügyi tisztviselő. Feith államtitkár pár nap múlva Moszkvába utazik, hogy az amerikaiak tervezett rakétavédelmi rendszeréről és általában a nukleáris fegyverkészletek csökkentéséről tárgyaljon.

Az időjárásról

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős, a Dunántúlon viharos lökések kísérik. Délután nyugaton 15, keleten 22, este 13, 18 fok valószínű.

Sport

A Holland Labdarúgó Szövetség kedden törölte a programból az április 17-re tervezett, Brazília elleni barátságos mérkőzést, miután a válogatott szombati, dublini veresége után drasztikusan csökkent a szurkolók érdeklődése a találkozó iránt.

Ma este negyed kilenckor kezdődik a magyar labdarúgó-válogatott utolsó hazai világbajnoki selejtezője. Románia az ellenfél, s a vendégeknek már egy döntetlen is a szinte biztos második helyet, a pótselejtezőn való részvételt jelenti.

A magyar kispadon a vasárnap leváltott Bicskei Bertalan helyett Gellei Imre ül. A grúziai vereség után a magyaroknak egyébként Romániát és - idegenben - Olaszországot is le kellene győzniük a pótselejtezőt jelentő második hely reményéért.

Gulyás Botond, hírszerkesztő