CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2001. szeptember 06., csütörtök 19:13


Küszöbön az új kezdet

Síró lányok, cédulás jövő-menők

Küszöbön az új kezdet


Sürgölődés, "nyüzsi" már van a Berzsenyi Dániel Főiskola épületei körül Szombathelyen, holott a mindennapi tanítás csak hétfőn, szeptember 10-én indul.

Ebben a fagylaltozásról leszoktató időjárásban zajlik a Gólyatábor. Ruhájukon különböző színű "azonosító kártyákat" viselő, jövő-menő emberkéket lehet látni egyesével, kettesével itt is, ott is. Nézelődnek, mutogatnak, vitatkoznak. "Csak nem kezdik úgy a főiskolát, hogy e komolytalan, "gólyapróbáló" feladatoknak sem tudnak eleget tenni!" - ez látszik egész viselkedésükön.

Elegánsabb külsejűek is jönnek-mennek a nagy bejárati ajtókon. Mindegyikük szeme erősen árkos, sötéten "sminkelt", ábrázatuk - befelé menet - gondterhelt. Kifelé jövet azonban (megesik, hogy cigarettával, a büfében vásárolt kólával kezükben) jóval megkönnyebbültebben lépkednek; a félig lehunyt szemhéj, valamint ellazult testtartásuk jelzi: túl vannak rajta. Min? Az "utolsó utáni" vizsgán.

Sajnos, nem kevesek töltötték úgy a nyarat - pénzkereső munkával, "intenzív" lazsálással stb. - hogy: akár kezükbe vették rendszeresen, szorgalmasan a tankönyvet, akár az utolsó napokra hagyták e lépés meglépését, ott nyomult az agyukban egy aggasztó kép, az őszi pótvizsga képe...

Szeptember 6-án, csütörtökön már akadtak síró lányok, akiket barátnőjük vagy barátjuk támogatott el a "helyszínről"... nagyon valószínű, hogy ők már az utolsó utáni esélyüket puskázták el éppen, s félévismétlésre kényszerülnek. Akadt, persze, így "szerepelt" fiú is - csak ő éppen nem sírt.

Szeptember 7-én, pénteken délelőtt 11-kor nyittatik meg ünnepélyesen az új tanév. A levelezősök ekkor futkosnak a mindenféle elintéznivaló után, az élelmes nappalisok meg már órabeosztásukat szervezik; kolesz-szobatársak, albérleti szobatársak beszélik meg a megbeszélendőket.

Újból megfiatalodik a város - újra "elszaporodnak" benne az ország legkülönbözőbb tájairól a sorstól idevezérelt fiatalok. Ismét előttük egy új kezdet. "Szerencse fel!" Legyen hasznos, kellemes a szombathelyi tanulmányi idő számotokra, kedves főiskolai hallgatók!

- gyöngyös -