CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2001. szeptember 06., csütörtök 23:20


Panoráma Rádió hírek

Panoráma Rádió hírek
Belföld:

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy városunkban álpostás csomagokat hord ki ismert orvosok, ügyvédek nevére hivatkozva. A csomagok gyógyszereket tartalmaznak és mondvacsinált ürüggyel a lakókat kihasználva pénzt kér az illetõ a küldeményekért. Aki találkozott a hölggyel – aki a csomagokat hordja – vagy tud ilyen esetrõl, esetleg a napokban jelentkezik, hívja a helyi rendõrparancsnokságot a 311-234-es telefonszámon.

Kisiklott egy bauxitot szállító tehervonat két kocsija Veszprémnél az éjszaka, személyi sérülés nem történt, de jelentõs a fennakadás a vasúti forgalomban. Az egyik kisiklott tehervagon az oldalára dõlt és elzárta a Szombathely, illetve a Gyõr felé vezetõ vasúti pályát, s emellett még a felsõ vezeték is megsérült. A vasúti baleset miatt a Budapest-Szombathely vasúti pályán Veszprém és Herend között, a Veszprém-Gyõr vasútvonalon pedig Veszprém és Eplény között autóbuszok szállítják az utasokat

Az Országgyûlésben a Közbeszerzések Tanácsa elmúlt három éves munkájáról szóló beszámolók vitájában fõként az autópálya-építésekrõl esett szó, noha ezek nincsenek a jelentésekben. A szocialisták és a szabad demokraták szerint a kormány a nagy beruházásoknál megkerüli a jogszabályt, a Fidesz hozzászólói azonban úgy látják, hogy mivel a Nemzeti Autópálya Rt. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, semmilyen törvénysértés sem történt.

Magyarország uniós csatlakozási felkészülését egészében jónak értékeli az az országjelentés, amelyet Strasbourgban nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament. A dokumentumba - szocialista javaslatra - bekerült az a módosítás, miszerint az Európai Parlament fölszólítja Magyarországot, hogy az ellenzéki pártok kapjanak megfelelõ képviseletet a közmédiumok kuratóriumaiban.  Az Állami Számvevõszék elnöke arra kérte a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ minisztert, hogy az Országimázs Központban tavaly elkövetett számviteli szabálytalanságok miatt vonja felelõsségre az érintetteket. Kovács Árpád elmondta, hogy az agrártárcánál az intézkedési jogosultságot a vezetõk elvonták bizonyos tisztségviselõktõl, de olyan állami intézményeknél, mint például a parlament, az alkotmánybíróság, az országgyûlési biztosok hivatala vagy a minisztériumok többsége, a számvevõk nem találtak kivetni valót a gazdálkodásban.

Az országgyûlés a szociális és családügyi miniszter expozéjával kezdte meg mai munkáját: Harrach Péter a szociális törvény módosításáról szóló elõterjesztést ismertette a törvényhozókkal. A módosítás elsõdleges célja az európai jogharmonizáció, de a javaslat a szociális ellátások bõvítésével és korszerûsítésével is foglalkozik. A Ház délelõtt megkezdi a Foglalkoztatási és a Bérgarancia Alapról szóló törvény módosításának tárgyalását és folytatja a gyermekek védelmérõl szóló törvény általános vitáját is.

Az Állami Számvevõszék elnöke arra kérte a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ minisztert, hogy az Országimázs Központban tavaly elkövetett számviteli szabálytalanságok miatt vonja felelõsségre az érintetteket. Kovács Árpád elmondta, hogy az agrártárcánál az intézkedési jogosultságot a vezetõk elvonták bizonyos tisztségviselõktõl, de olyan állami intézményeknél, mint például a parlament, az alkotmánybíróság, az
országgyûlési biztosok hivatala vagy a minisztériumok többsége, a számvevõk nem találtak kivetni valót a gazdálkodásban.

Országos körözést adott ki a rendõrség a mintegy 130 millió forintos hûtlen kezeléssel gyanúsított Simon László ellen. Az ORFK kezdeményezte azt is, hogy a Legfõbb Ügyészség bocsásson ki nemzetközi elfogatóparancsot Torgyán József volt fõtanácsadója ellen, miután kedden sem jelent meg a gyanúsított idézésre, és feltehetõen Svájcban vagy Olaszországban tartózkodik.

Újabb négymilliárd forintot fordít a kormány jövõre a Széchenyi-terv keretében kutatás-fejlesztésre, közölte az oktatási miniszter. Pálinkás József elmondta, hogy jövõre összesen 10 milliárd forint áll rendelkezésre a nemzeti kutatási és fejlesztési programokra, és ebbõl 6 milliárdot a 2001-ben nyertes pályázatok megvalósítására fordítanak. A szaktárca vezetõje jelezte egyebek mellett információs és kommunikációs technológiák kifejlesztéséhez, agrárgazdasági és biotechnológiai kutatásokhoz, a nemzeti örökség és a jelenkori társadalmi kihívások feltárásához kérhetõ támogatás.

Eredménytelennek nyilvánította a Vasúti Dolgozók Szakszervezete a Vasúti Érdekegyeztetõ Tanács rendkívüli ülését. A megbeszélésnek az adott jelentõséget, hogy ma járt le az a határidõ, amelyet a VDDSZ tûzött ki a megegyezésre, vagyis az érdekképviselet mostantól bármikor fölmondhatja a MÁV-val kötött hároméves megállapodást. A szakszervezetek azt kifogásolják, hogy szerintük a MÁV nem teljesítette a három éves megállapodást, mert nincs új szociális rendszer, bértarifa-rendszer, és több munkahely szûnt meg, mint amennyirõl megegyeztek. Gaskó István, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke elmondta: az elnökség hétfõig dönt arról, hogy felmondja-e a megállapodást.

Két ajánlat érkezett a meglévõ MIG-29-es vadászgépek üzemidejének meghosszabbítására. Joós György, a Honvédelmi Minisztérium illetékese a krónikának elmondta, hogy az egyiket egy német-orosz vegyes vállalat tette meg, a másikat pedig egy orosz gyártó cég. A tárca mindkét ajánlatot értékelte, majd a Nemzetbiztonsági Kabinet elé terjesztette. Joós György hangsúlyozta, hogy a költségek kifizetésére a tárca jövõ évi költségvetésében egy meghatározott, elkülönített résszel rendelkezik, vagyis nem az orosz államadósság terhére történne ennek rendezése.

Az ügyészég megvizsgálja azt a dokumentumot, amely a maffia bûncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter állítása szerint azt bizonyítja, hogy Pintér Sándor belügyminiszter korábban meg akarta öletni. A védelem szerint a dokumentumban a büntetõeljárás manipuláltságára, koncepciós jellegére utaló adatok is vannak. A bíróság a tárgyaláson nem ismertette a dosszié tartalmát arra hivatkozva, hogy annak nyilvánosságra kerülése nem aktuális.

Külföld:

Valószínûleg külföldre szökött Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bûnökkel vádol. Gotovinát a horvátországi szerb Krajina visszafoglalása során játszott szerepéért kívánja felelõsségre vonni a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bûnöket vizsgáló hágai törvényszék.

A német és a francia vezetõk arra számítanak, hogy a NATO macedóniai missziója békét, stabilitást hoz a balkáni államba. Gerhard Schröder német kancellár az este Jacques Chirac francia elnökkel és Lionel Jospin miniszterelnökkel vacsorázott. Német lapértesülés szerint Schröder elvi támogatást akart szerezni francia partnereitõl egy olyan, hosszabb távú nemzetközi misszióhoz, amely az ENSZ égisze alatt segítené Macedónia stabilizálását. Ezt a javaslatot Berlin az Európai Unió hétvégi külügyminiszteri értekezlete elé kívánja vinni.

A Lockheed Martin repülõgép-gyártó cég bejelentette: az amerikai kormány hozzájárult ahhoz, hogy 52 darab F-16-os repülõgépet szállítsanak Izraelnek. Az egész ügylet - a logisztikai támogatással és a kiképzéssel együtt - mintegy 2 milliárd dollár összértékû, és ebbõl 1,3 milliárdot tesznek ki maguk a repülõgépek. Az Egyesült Államokon kívül Izraelnek van a legnagyobb légiflottája F-16-os gépekbõl.

Észak-Korea jelezte: kész elfogadni a szöuli kormány kezdeményezését, és felújítani a márciusban megszakadt megbékélési tárgyalásokat. A megbeszéléseket miniszteri szinten folytatják a jövõ héten, a dél-koreai fõvárosban.

Sztrájkol a belga légitársaság pilótáinak egy része. Az éjfélkor kezdõdött, egy napig tartó munkabeszüntetés miatt eddig 30 járatát törölte a Sabena, de ez a Budapestre érkezõ, illetve innét induló járatokat ez egyelõre nem érinti. Az évek óta súlyos veszteségekkel küszködõ légitársaság pilótái azért léptek sztrájkba, mert a vállalat igazgatósága nem tartja tiszteletben a kollektív szerzõdést.

New Yorkban négyhavi börtönbüntetésre és további négyhavi házi õrizetre ítéltek egy számítógépes kalózt, aki három éve sikeresen behatolt az amerikai ûrhajózási hivatal, a NASA szuperbiztos rendszerének két kompjuterébe. A 21 éves fiatalember számítógép-használók személyes adatait - egyebek közt hitelkártyaszámaikat - is megszerezte. Ezek birtokában különbözõ szolgáltatásokra, így távolsági telefonhasználatra ,,fizetett elõ,,.

Negyedik napja a rendõrök és szülõk szigorú felügyelete alatt jutnak el a diákok a Szent Kereszt belfasti katolikus lányiskolába. Az intézményhez vezetõ út egy protestáns negyeden keresztül halad, a tüntetõk minden reggel várják az iskolásokat. A csütörtök reggeli tüntetés békés volt.

Csecsenföldön a szövetségi erõk megerõsítették a katonai és rendõri ellenõrzõ posztokat, és gyakorlatilag lezárták a fõvárosba, Groznijba vezetõ utakat. A biztonsági intézkedéseket azért hozták, mert a szakadárok ma emlékeznek meg a függetlenség kikiáltásának 10. évfordulójáról. Csecsenföld oroszbarát vezetõje, Ahmad Kadirov ugyanakkor azt mondta: nem tart tömeges akcióktól, szerinte a szakadár fegyveresek ma már csak azért a pénzért harcolnak, amelyet külföldrõl, bizonyos iszlám államokból kapnak.

Sport:

Az US Open teniszversenyen a juniormezõnyben szerepel Babos Zsuzsa a soproni Ászok SE versenyzõje. Az egyéniben hatodik helyen rangsorolt lány ellenfele a luxemburgi Schaul volt akitõl a
szoros küzdelemben az utolsó pillanatban kapott ki. Párosban viszont sikeresen szerepelt, s párosban a legjobb 16 között vannak.

Labdarúgás: Ott lesz a 32-es döntõben Svédország, amely a 4. csoportban, idegenben gyõzte le 2-1-re Törökországot, és ott lesz Spanyolország is, amely a 7. csoportban, szintén idegenben diadalmaskodott Lichteinstein ellen 2-0-ra. További érdekesebb eredmények: az elsõ csoportban Jugoszlávia-Szlovénia 1-1, a 2. csoportban: Ciprus-Portugália 1-3, Hollandia-Észtország 5-0, a 3. csoportban: Bulgária-Dánia 0-2, az 5.  csoportban: Fehéroroszország-Lengyelország 4-1, a 6. csoportban: Belgium-Skócia 2-0, és San Marino-Horvátország 0-4 - jelentette a
WestelPress.

A Svájci Olimpiai Bizottság egyhangú szavazással úgy döntött, megpályázza a 2010-es téli olimpiai rendezési jogát is. Svájc immáron sorozatban harmadik alkalommal vállalja a megmérettetést, annak ellenére, hogy a 2002-es és a 2006-os szavazáskor Sion elbukott. A mostani pályázat Bernt és Montreux-t szorgalmazza mint lehetséges helyszínt.

A 20 éves Római Teniszakadémián nyolcadik alkalommal rendezik meg ezúttal Diego Open néven 50 ezer dollár összdíjazással a férfi ATP Challenger tenisztornát. A verseny szombaton kezdõdik a selejtezõkkel, ahol többek között a belga Bick Normann, a finn Jarkko Nieminen és az egyik legnagyobb tehetségnek tartott orosz Jurij Shukin. A magyarok közül Jaross Gábor, Tatár Zsolt, Bardóczky Kornél és Noszály Sándor indul. Utóbbi két teniszezõnk párosban fõtáblás - jelentette a WestelPress.

A várt hatalmas küzdelmet hozta az Argentína-Brazília összecsapás a dél-amerikai világbajnoki selejtezõk sorában, és a hazai gárda, ha kis szerencsével is, de megszerezte a gyõzelmet a számára "csak" presztízsértékkel bíró találkozón. Mindez azt jelenti, hogy a selecaónak még mindig van miért izgulnia, bár egyre inkább úgy tûnik, hogy az ötödik, vagyis pótselejtezõt jelentõ helyezésnél nem nagyon tud csúszni, mivel az egyik fõ rivális, Kolumbia ismét nem tudott nyerni hazai pályán.

Argentína - Brazília 2-1 (0-1)
gól: Gallardo (77.), Cris (öngól 85.), ill. Ayala (öngól 2.).
 

Az idõjárásról:

Ma még többfelé várható esõ, zápor. Holnap is többször beborul az ég, és csak rövid napos idõszakok lesznek. Fõként keleten lesz újabb csapadék. Az északi, északnyugati szél idõnként viharossá válik. Hajnalban 10, 15, pénteken délután 15, 19 fok valószínû.

Leesett az elsõ hó Ausztriában: egyelõre az ország nyugati részének 1.700 méter fölötti részeit borítja hó, az oda készülõknek azt ajánlják, hogy hóláncot vigyenek magukkal. A belsõ Ötz-völgyben hajnalra 20 centiméternyi hó esett, és már meg is kezdték a sípályák elõkészítését.
 
Zambó Judit hírszerkesztõ